Ofițer de poliție, ridicat de DNA. Aducea mașini din afară și provoca intenționat accidente rutiere
Procurorii DNA Târgu Mureș au pus în mișcare acțiuni de reținere împotriva ofițerului de poliție Marius Manea și a unui complice, acuzați de implicare într-o serie de activități frauduloase. Cei doi sunt suspectați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, fals în declarații și distrugerea sau sustragerea de documente oficiale, potrivit unui comunicat emis de DNA.
DNA lovește din nou
Marius Manea, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Poliția Municipiului Târgu-Mureș – Biroul Rutier, reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale,
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (4 infracțiuni),
- înșelăciune, fals intelectual, fals în declarații, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (toate săvârșite în forma autoratului, complicității sau participației improprii, în total 46 de infracțiuni).
M.M.V., persoană fizică fără calitate specială, reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune (4 infracțiuni), fals în declarații (2 infracțiuni), complicitate la fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 infracțiuni) și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Aceștia au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 13 noiembrie 2024, și urmează să fie prezentați în fața Tribunalului Mureș, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Anchetatorii susțin că ofițerul și complicele său ar fi desfășurat mai multe accidente auto simulate, atât în România (în orașe precum Târgu Mureș, Brașov, Alba Iulia și Turda), cât și în Germania, în scopul obținerii unor despăgubiri financiare necuvenite de la companiile de asigurări. Prin aceste activități, Manea ar fi obținut beneficii estimate la 150.000 de lei din dosare de daună.
Procurorii au exemplificat una dintre schemele folosite: în iunie 2023, Manea ar fi solicitat despăgubiri pentru o așa-zisă coliziune neprevăzută între propriul său autoturism Audi A7 și un alt vehicul, declarând în fals că accidentul a fost un eveniment întâmplător. În realitate, tamponarea ar fi fost intenționată, cu scopul de a ascunde anumite daune existente ale mașinii. În urma acestor declarații false, compania de asigurări i-a virat acestuia suma de 33.140 de lei pentru acoperirea reparațiilor.
„Activitatea infracţională a inculpatului ar fi vizat cu preponderenţă cumpărarea de autoturisme din afara ţării, pe care ulterior le vindea pe piaţa auto secondhand. Unele dintre aceste autoturisme ar fi fost folosite de inculpatul Manea Marius la provocarea intenţionată de accidente rutiere, în scopul de a încasa bani de la firmele de asigurări RCA.
În majoritatea cazurilor, inculpatul Manea Marius ar fi beneficiat de sprijinul inculpatului M.M.V., precum şi de sprijinul altor persoane. Accidentele simulate ar fi avut loc în diferite oraşe din România, între care Târgu Mureş, Braşov, Alba Iulia, Turda, dar şi în Germania”, menţionează anchetatorii.
Ancheta a scos la iveală și alte activități ilegale desfășurate de Manea în perioada iunie 2022 – iunie 2023. În această perioadă, el ar fi folosit abuziv datele personale ale unor persoane, informații la care avea acces prin funcția sa. Aceste date au fost folosite pentru verificarea autovehiculelor înmatriculate pe numele unor persoane și au fost divulgate apropiaților săi, pentru a facilita desfășurarea de activități comerciale neautorizate.
În cursul zilei de 14 noiembrie, cei doi inculpați au fost prezentați instanței din Mureș pentru a fi analizați în vederea arestării preventive. Aceștia au fost informați despre statutul lor procesual și despre acuzațiile care le sunt aduse, conform procedurilor legale din Codul de Procedură Penală, articolul 309. Potrivit DNA, investigațiile continuă, având în vedere că sunt vizate și alte persoane care ar putea fi implicate în acest dosar.