A început postul Crăciunului. În ce zile e dezlegare la pește

Publicat: 15 nov. 2024, 08:13, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Religie , ? cititori
A început postul Crăciunului. În ce zile e dezlegare la pește
Postul Crăciunului

Postul Crăciunului, care se ține în amintirea postului de 40 de zile pe care l-a ţinut Moise pe muntele Sinai pentru a primi Tablele Legii, a început astăzi. Postul durează șase săptămâni, până în seara zilei de 24 decembrie, inclusiv.

În tot acest timp nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora, cu excepția zilelor cu dezlegare la pește.

După rânduiala din pravile, în timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea, până la Ceasul al IX-lea (orele 15.00-16.00) când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte fără untdelemn. Marţea şi joia se mănâncă legume fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se îngăduie şi peşte afară de perioada dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru.

Dacă lunea, marţea sau joia cade serbarea unui sfânt cu doxologie mare se dezleagă la peşte, iar miercurea şi vinerea, în acest caz, se dezleagă la untdelemn şi vin, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Dacă se întâmplă miercuri şi vineri praznicul unui sfânt cu priveghere (5, 6, 9, 12 şi 13 decembrie), ori hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin. Dezlegare la peşte se dă, de asemenea, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Dezlegare la pește este în următoarele zile:

Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)

Sâmbătă, 23 noiembrie

Duminică, 24 noiembrie

Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)

Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei)

Duminică, 1 decembrie

Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)

Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)

Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae)

Sâmbătă, 7 decembrie

Duminică, 8 decembrie

Joi, 12 decembrie

Sâmbătă, 14 decembrie

Duminică, 15 decembrie

Cele dintâi menţiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Aşa, de exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor. Sinodul Local din Constantinopol, ţinut în anul 1166 (sub patriarhul Luca Chrysoverghi), a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie.