Audierea comisarului pentru Tranziție nu a convins. Teresa Ribera nu și-a făcut lecțiile despre energia nucleară
Apărătorii energiei nucleare sunt nemulțumiți de audierile comisarilor desemnați pentru Tranziție, Teresa Ribera, și pentru Energie, Dan Jorgensen, pentru că cei doi nu au oferit suficiente garanții de sprijin financiar pentru energia nucleară în Europa.
Totuși, Danemarca poate răsufla ușurată. Comisarul său, Dan Jorgensen, a fost validat în urma audierii sale la Parlamentul European din 5 noiembrie.
Este diferit pentru Spania, întrucât Teresa Ribera nu a fost încă validată, deși a fost audiata, marți, 12 noiembrie.
Parlamentarii și reprezentanții industriei nucleare sunt departe de a fi convinși
Spaniola este de fapt prinsă în certurile care agită Parlamentul European, între socialiști (S&D, 136 de locuri din 720) din care provine, și conservatori (PPE, 188 de locuri).
Este de așteptat ca viitorul Teresei să fie decis abia săptămâna viitoare.
În ciuda tensiunilor politice, cei doi comisari desemnați au trebuit să-i convingă pe parlamentarii pro-nucleari dar, parlamentarii și reprezentanții industriei nucleare sunt departe de a fi convinși.
Practic, comisarii intervievați nu au fost prea zeloși ci s-au inspirat mai mult din scrisoarea de misiune care le-a încredințat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sau de anumite politici publice aflate deja în curs de implementare.
Teresa Ribera s-a mulțumit astfel să adopte principiul „neutralității tehnologice”, care urmărește să nu discrimineze statele membre pe baza alegerii mixului energetic fără carbon.
Teresa Ribera nu a convins
„În ciuda numeroaselor întrebări puse despre energia nucleară, nu credem că răspunsurile ei au oferit nicio claritate”, a declarat pentru Euractiv unul dintre principalii lobbyști nucleari de la Bruxelles.
Un mic premiu de consolare, comisarul desemnat, Teresa Ribera, a susținut ideea unui proiect important de interes european comun (IPCEI) care vizează finanțarea proiectelor la scară europeană pe SMR. Nimic nou, însă.
Potrivit apărătorilor energiei nucleare, acest lucru ar necesita, din partea instituțiilor europene, un sprijin reglementar și financiar strict egal pentru toate energiile cu emisii scăzute de carbon. Știind că în prezent, energia nucleară, spre deosebire de energiile regenerabile, nu dispune de obiective europene de dezvoltare cuantificate și nici de facilități financiare pentru a le atinge, precum integrarea completă în taxonomia verde a UE, sau posibilitatea de a fi susținută din fonduri europene (fond de tranziție justă, inovare).
Teresa Ribera și Dan Jorgensen, puși să lucreze împreună, nu au „nicio ambiție sau plan”
Teresa Ribera și Dan Jorgensen, puși să lucreze împreună, nu au „nicio ambiție sau plan”, spun euro deputații francezi.
Europarlamentarul francez Christophe Grudler (Renew), liderul susținătorilor energiei nucleare din Parlamentul European, recunoaște unele concesii din partea lui Dan Jorgensen, precum propunerea sa de a lucra la un „Program indicativ nuclear (PINC)” pentru a încuraja inițiativa în acest sector, manifestarea sprijinului său pentru reactoarele nucleare modulare mici (SMR) sau dorința de a include energia nucleară în viitorul Clean Industrial Deal (Clean Industrial Deal).
Dar în rest, danezul „a ratat”, notează Grudler. Jorgensen chiar a declarat că „nu poate să țină promisiunea” de a facilita finanțarea energiei nucleare la scară europeană.
Luate împreună, garanțiile oferite sunt așadar insuficiente: „vom avea nevoie de mai multă consecvență”, conchide Christophe Grudler, după ce a validat numirea danezului.
Industria nucleară rămâne vigilentă
„Suntem profund îngrijorați de faptul că comisarul desemnat, Dan Jorgensen, intenționează să excludă noile centrale nucleare de la posibilitățile de finanțare”, a transmis pentru Euractiv gigantul energetic finlandez Fortum.
Actul delegat privind hidrogenul cu emisii scăzute de carbon „va fi primul test pe scară largă al Comisiei privind energia nucleară”, spun reprezentanții Fortum, criticând textul pentru amânarea pentru mai târziu a recunoașterii acestuia drept hidrogen „cu emisii scăzute de carbon” produs folosind exclusiv de energia nucleară. Textul se află în prezent în consultare publică până la sfârșitul lunii noiembrie.
SUA tocmai au anunțat un plan de triplare a capacității lor nucleare, care va ajunge la 200 GW în 2050
„Nu așa vom ajunge din urmă Statele Unite și China”, spune Valérie Faudon, delegat general al Companiei franceze de energie nucleară, amintind că autoritățile americane tocmai au anunțat un plan de triplare a capacității lor nucleare, care va ajunge la 200 GW în 2050.
În Europa, statele membre ale Alianței Nucleare vizează 150 GW pe un orizont similar… dar fără sprijin din partea instituțiilor europene.
În schimb, mai multe proiecte ar putea fi subvenționate parțial din bani publici americani. „Echivalentul american al Fondului european de tranziție justă oferă sprijin mai multor regiuni ale UE: Cehia, Polonia, Slovacia în special, pentru a le ajuta să treacă de la cărbune la SMR, când fondul european exclude centralele nucleare”.
Concret, aproximativ 1% din cele 900 de milioane de dolari planificate de Statele Unite pentru dezvoltarea SMR-urilor sunt de fapt alocate proiectelor din UE.
Sursa: Euractiv