În 10 secunde, un model AI detectează o tumoră pe creier, ratată în timpul operației!

Publicat: 15 nov. 2024, 15:42, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În 10 secunde, un model AI detectează o tumoră pe creier, ratată în timpul operației!

În 10 secunde, un model bazat pe inteligenţă artificială (AI) reușește ca să determine, în timpul unei intervenţii chirurgicale, dacă a mai rămas vreun rest de tumoră cerebrală canceroasă care ar putea fi îndepărtat. Cercetătorii spun că, în viitor, acest model ar putea fi aplicat și în cazul altor tipuri de cancer.

Este rezultatul obținut în urma unui studiu publicat recent în revista Nature, extrem de important, având în vedere că uneori nu se reușește îndepărtarea  în totalitate a formațiunii canceroase.

Modelul IA, numit FastGlioma, indentifică tumorile reziduale, explică echipa de cercetători de la Universitatea din Michigan și Universitatea din California, care a efectuat acest studiu.

Prof. univ. dr. Todd Hollon, neurochirurg la Spitalul Universitar din Michigan, autorul principal al studiului, a declarat într-un comunicat că: ”FastGlioma este un sistem de diagnostic bazat pe AI care are potențialul de a schimba domeniul neurochirurgiei prin îmbunătățirea imediată a managementului cuprinzător al pacienților cu gliom difuz”.

În prezent, pentru localizarea tumorii reziduale se folosesc imaginile RMN, care nu sunt disponibile peste tot, sau un agent de imagistică fluorescent pentru identificarea țesutului tumoral, care nu sunt aplicabile în cazul tuturor tipurilor de tumori.

Dr. Shawn Hervey-Jumper, profesor de neurochirurgie la Universitatea din California San Francisco (UCSF) şi fost rezident de neurochirurgie la Spitalul Universitar din Michigan, spune că acest model AI reduce ”considerabil riscul de a rata tumora reziduală”.

„FastGlioma poate detecta ţesutul tumoral rezidual fără a se baza pe proceduri histologice consumatoare de timp şi pe seturi mari de date etichetate în AI medicală, care sunt rare”, a precizat Honglak Lee, coautor şi profesor de informatică şi inginerie la Universitatea din Michigan.

Cercetătorii implicați în acest studiu au constatat că modelul cu rezoluţie completă a obţinut o precizie de până la 92%, iar la modelul rapid, a fost uşor mai scăzută, la aproximativ 90%.

„Asta înseamnă că putem detecta infiltrarea tumorală în câteva secunde, cu o precizie extrem de ridicată, ceea ce ar putea informa chirurgii dacă este necesară o rezecţie mai mare în timpul unei operaţii”, a explicat dr. Hollon.

Tumora reziduală nu numai că reduce calitatea vieţii, că poate duce la deces timpuriu, dar  mărește  povara asupra unui sistem de sănătate care estimează la 45 de milioane de proceduri chirurgicale anuale necesare, la nivel mondial, până în 2030.

Gliomul este un tip de tumoră care își are originea în creier sau în măduva spinării și provine din celulele gliale. Acestea sunt celule de susținere din sistemul nervos, care oferă protecție și nutrienți neuronilor (celule nervoase). Pe baza tipului de celule gliale din care își au originea şi a localizarii, gliomul poate fi de diferite tipuri.