Ce încărcătură neobișnuită duce China pe Lună
La bordul navei care a plecat aseară spre stația spațială chineză Tiangong se află și o încărcătură neobișnuită. Este vorba despre cărămizi, fabricate în China, dar dintr-un material cu o compoziție similară solului lunar.
China încearcă să răspundă astfel la întrebarea dacă va putea construi o bază pe Lună cu cărămizi fabricate pe Pământ.
China a investit miliarde de euro în programul său spaţial în ultimele decenii pentru a ajunge din urmă Statele Unite şi Rusia. Ţara speră să trimită un astronaut pe Lună înainte de 2030 şi să construiască o bază selenară internaţională până în 2035.
Mai multe mostre de cărămizi, de compoziţii diferite, vor fi supuse unor condiţii extreme, similare cu cele de pe Lună.
„Va fi vorba, în principal, despre expunerea lor la spaţiu”, a declarat Zhou Cheng, profesor la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Huazhong din Wuhan, a cărui echipă de cercetători a conceput cărămizile.
„Le vom plasa în afara staţiei spaţiale şi le vom lăsa acolo, expuse la elementele din mediul înconjurător, pentru a vedea dacă se degradează sau nu”, a explicat el.
După cum au remarcat mai mulți analiști, progresul Chinei în domeniul tehnologiilor spațiale este unul spectaculos. În doar câțiva ani a reușit să obțină performanțe remarcabile, comparabile cu cele ale Statelor Unite sau ale Rusiei.