Somnolența în timpul zilei, semn de pre-demență!
Somnolența în timpul zilei și apatia pot fi semne ale sindromului pre-demență, asociat cu un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive și motorii, în cazul persoanelor în vârstă.
Somnolența în timpul zilei, apatia, lipsa de entuziasm pot părea inofensive, dar potrivit unui nou studiu publicat în revista Neurology , aceste simptome ar putea indica un sindrom precursor al demenței la persoanele în vârstă.
Potrivit cercetătorilor, există tot mai multe dovezi că tulburările de somn sunt asociate cu riscul de tulburări cognitive.
Ei au descoperit că, printre participanții la studiu, cei care au spus că suferă de somnolență accentuată sau sunt lipsiți de entuziasm au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta sindrom pre-demență în timpul celor trei ani de monitorizare, comparativ cu cei care nu au prezentat aceste simptome. Cercetătorii notează, totuși, că rezultatele studiului arată o asociere, dar nu neapărat o cauzalitate, necesitând cercetări suplimentare pentru a determina mecanismele care funcționează.
Studiul a investigat asocierea dintre tulburările de somn și riscul de dezvoltare a sindromului de risc cognitiv motor (MCR) la persoanele vârstnice. Sindromul MCR este o afecțiune premergătoare demenței, caracterizată prin încetinirea vitezei de mers și probleme cognitive, fără a include un handicap de mobilitate sau demență. Scopul a fost să se evalueze dacă tulburările generale de somn, în special somnolența diurnă și lipsa de entuziasm, sunt factori de risc pentru apariția MCR.
Cercetătorii au urmărit 445 de participanți cu vârsta de 65 de ani și peste, fără un diagnostic de demență, o perioadă de trei ani. Prin chestionare, ei s-au informat în legătură cu obiceiurile lor de somn, dificultățile de a adormi, trezirile în timpul nopții , motivația pentru efectuarea de activități zilnice … Pe lângă aceste chestionare, a fost măsurată viteza lor la mers, deoarece mersul mai lent este unul dintre primele semne ale acestui sindrom pre-demență. Dintre participanții cu somnolență diurnă excesivă și lipsă de entuziasm, 35,5% au dezvoltat MCR, comparativ cu doar 6,7% dintre cei fără aceste probleme. După ajustarea pentru vârstă, depresie și alte comorbidități, riscul de a dezvolta MCR la persoanele cu probleme de somn a fost de peste trei ori mai mare.
„Rezultatele noastre evidențiază necesitatea screening-ului pentru problemele de somn ”, a spus autorul principal al studiului, Victoire Leroy, de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din Bronx, New York. „Este posibil ca oamenii să primească ajutor pentru problemele lor de somn și să prevină declinul cognitiv mai târziu în viață”, subliniază dr. Leroy într-un comunicat de presă.
Cum prevenim demența?
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Sub denumirea de demență sunt reunite mai multe boli, cum ar fi boala Alzheimer , care afectează memoria, gândirea și capacitatea de a efectua sarcinile zilnice. „Această boală afectează în principal persoanele în vârstă. Pe lângă vârstă, și alți factori cresc riscul de demență, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, poluarea aerului și izolarea socială. Demența este progresivă și poate include pierderea memoriei, dificultăți de orientare și schimbări de dispoziție. OMS reamintește că riscul de demență poate fi prevenit renunțând la fumat, evitând excesul de alcool și sedentarismul, controlând greutatea, consumând alimente sănătoase și menținând la valori normale tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.