„Gladiator II”: O saga reluată care își pierde drumul! Nu e de mirare că l-a făcut pe Russell Crowe să se simtă inconfortabil

Publicat: 16 nov. 2024, 13:07, de Cristian Matache, în Cultură , ? cititori
„Gladiator II”: O saga reluată care își pierde drumul! Nu e de mirare că l-a făcut pe Russell Crowe să se simtă inconfortabil

După mai bine de două decenii de la lansarea filmului „Gladiator” (2000), regizat de Ridley Scott și premiat cu Oscar, continuarea mult așteptată a ajuns, în sfârșit, pe marile ecrane. Totuși, în ciuda entuziasmului general al criticilor, precum și a laudelor primite de la publicații importante, precum The Guardian și The Daily Telegraph, unii observatori, printre care Patrick Smith, consideră că „Gladiator II” nu reușește să-și respecte moștenirea predecesorului.

O continuare discutabilă: scenariul și eroii

Filmul îl are în centrul atenției pe Lucius (interpretat de Paul Mescal), nepotul împăratului Commodus (interpretat anterior de Joaquin Phoenix) și fiul ilegitim al lui Maximus, dezvăluire ce afectează profund moștenirea emoțională a personajului lui Russell Crowe. Dacă „Gladiator” original a strălucit prin complexitatea personajelor și prin povestea sa încărcată de trădare, sacrificiu și răzbunare, noul film pare să fie o copie slabă a aceleiași structuri narative.

Lucius retrăiește traumele lui Maximus: exil, pierderea soției, transformarea în sclav și, în final, luptele în Colosseum. Această abordare previzibilă, combinată cu replici precum „Forță și onoare” – care, fără vocea gravă a lui Crowe, par golite de sens – lasă personajul lui Mescal fără profunzimea necesară. Mai mult, impasul său moral, explorat superficial, nu reușește să emoționeze sau să aducă ceva nou poveștii.

Performanțe salvatoare și momente absurde

Un aspect notabil al producției este prestația lui Denzel Washington, care dă viață unui stăpân de sclavi cu aspirații mărețe. Cu carisma sa inconfundabilă, Washington domină fiecare scenă, contrastând puternic cu interpretările șterse ale altor actori. De asemenea, un detaliu ciudat, dar memorabil, este prezența unui mic animal de companie – o maimuță elegantă – care aduce un strop de umor involuntar.

În schimb, antagonismul celor doi co-împărați, interpretați de Joseph Quinn și Fred Hechinger, a fost considerat exagerat și caricatural. Pe de altă parte, una dintre scenele cele mai controversate implică un Colosseum umplut cu apă și un grup de rechini CGI, o alegere creativă care a fost aspru criticată pentru lipsa sa de autenticitate istorică și pentru efectele speciale mediocre.

Ritmul grăbit al producției: un defect vizibil

Connie Nielsen, revenită în rolul Lucillei, a menționat într-un interviu că producția s-a desfășurat cu o viteză uluitoare: „Ce dura trei ore acum 25 de ani, acum se face în 20 de minute.” Acest ritm accelerat este vizibil în construcția scenelor și în atenția redusă la detalii, elemente ce subminează măreția pe care publicul o asociază cu numele lui Ridley Scott.

De asemenea, scenariul semnat de David Scarpa nu reușește să aducă originalitatea sau emoția necesară unui astfel de proiect. În loc de replici memorabile și scene spectaculoase, filmul oferă o narațiune fragmentată, plină de inconsecvențe și de momente ce par mai degrabă parodii ale genului „sabie și sandale”.

Verdictul: o umbră a originalului

Deși criticii s-au grăbit să laude curajul regizorului de a aborda un ton mai ușor și mai autoironic, „Gladiator II” pare să dezamăgească mulți fani ai primului film. Între lipsa de profunzime a personajelor, ritmul grăbit al producției și alegerile creative dubioase, continuarea ratează șansa de a îmbogăți povestea originalului.

Așa cum Maximus spunea în 2000: „Ce facem în viață răsună în eternitate.” În cazul de față, ecoul „Gladiator II” este mai degrabă unul stins.