Sondaj Verifield: Ciolacu, favoritul alegerilor prezidențiale, în fața unui Simion în declin

Publicat: 16 nov. 2024, 17:10, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Sondaj Verifield: Ciolacu, favoritul alegerilor prezidențiale, în fața unui Simion în declin

Un sondaj de opinie realizat de firma Verifield și dat publicității sâmbătă de USR arată o situație interesantă pe scena politică românească, cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc în preferințele electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024, dar cu o concurență tot mai strânsă în urma sa. Conform sondajului realizat în perioada 8-14 noiembrie, Ciolacu este cotat cu 26,3%, în creștere față de 25,9% în perioada anterioară (1-6 noiembrie), consolidându-și poziția de lider în cursa prezidențială.

Liderul AUR, George Simion, se află pe locul al doilea, cu 18,8%, însă este în scădere față de sondajul anterior, când avea 21,2%. Scăderea acestuia reflectă o tendință de răcire a susținerii din partea electoratului, în ciuda popularității sale în cadrul partidului naționalist.

Pe locul al treilea se află Elena Lasconi, președinta USR, cu 17,1%, în creștere față de 15,7% în perioada anterioară. Aceasta continuă să câștige susținători și se impune ca un jucător important în competiția pentru Cotroceni.

Mircea Geoană, candidatul independent, a pierdut teren, scăzând la 8,1% față de 13,2% în sondajul din perioada 1-6 noiembrie, ceea ce poate indica o scădere a susținerii în rândul celor care l-au considerat o opțiune viabilă. La fel, liderul PNL, Nicolae Ciucă, se află pe locul al cincilea, cu 7,3%, față de 8,5% în perioada anterioară, semn că susținerea sa electorală rămâne relativ stabilă, dar nu suficient de puternică pentru a ajunge în vârful clasamentului.

Următorii candidați în sondaj sunt Călin Georgescu – independent (4,9%), Cristian Diaconescu – independent (6,8%), și Kelemen Hunor – UDMR (4,7%), aceștia având șanse limitate de a avansa în cursa prezidențială.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 968 de persoane, reprezentativ pe variabilele socio-demografice. Eroarea maximă admisă este de ±3,12%, la un grad de încredere de 95%, iar datele oferă o imagine relevantă a intențiilor de vot ale românilor în contextul actual.