Un brand românesc de mobilă a cerut insolvența, după mai multe încercări de a se salva
Compania Taparo, producător de mobilă din Maramureş, a intrat în insolvenţă, conform unei decizii a Tribunalului Maramureş, după mai multe încercări nereușite de a se redresa.
Instanța Tribunalului Maramureș a publicat decizia privind insolvența societății.
„Admite cererea formulată de debitoarea TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Dispune deschiderea procedurii generale împotriva debitoarei TAPARO S.A, pentru deschiderea procedurii generale. În temeiul art. 45 alin 1 lit. d) şi art. 73 din Legea nr 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă: Numeşte administrator judiciar provizoriu consorţiul format din PARETO GRUP I.P.U.R.L, şi EURO INSOL SPRL”, se arată în decizia tribunalului.
Taparo a cerut iniţial deschiderea procedurii de concordat preventiv, însă cererea i-a fost respinsă inclusiv la Curtea de Apel Cluj.
Anul 2023 nu a fost un an bun pentru Taparo. Compania a avut o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe.
Compania a intrat pe profit însă în 2023, raportând un profit net de 1,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23 de milioane de lei în anul anterior. Taparo este controlată de Ioan Filip (95% din acţiuni) şi Lucia Stelea.
Pe de altă parte, o altă companie din grup Techtex a intrat în concordat preventiv, care este o procedură judiciară de prevenire a insolvenţei, a cărei deschidere suspendă executările silite.
Acesta oferă societăţii aflate în dificultate posibilitatea de redresare pe baza unui plan de restructurare, care trebuie să prevadă şi modalitatea de achitare a creanţelor faţă de toţi sau o parte dintre creditori (creditorii afectaţi prin concordat) şi care, după ce va fi aprobat de aceşti creditori, va fi omologat de judecătorul sindic, informează Stiri din Maramureș.
În august acest an, acționarii companiei au decis contractarea unei scrisori de garanție de la CEC Bank, penru o plată de 612.966 euro, către Warehouse De Pauw România (WDP), proprietarul de drept al principalei unități de producție a Teparo, fabrica din satul Borcuț, pe care Teparo a vândut-o către WDP, în 2022. Tranzacția cu CEC Bank nu s-a finalizat. La sfârșitul anului 2023, firma avea datorii de 167,89 milioane lei, pe care nu le-a putut onora.
În producţia de mobilă cel mai bun exemplu de companie care a intrat în concordat preventiv şi a reuşit să se salveze a fost Rus Savitar.