Rezistența la antimicrobiene, o amenințare la nivel global!
Rezistenţa la antimicrobiene (AMR) a fost identificată de Comisia Europeană, împreună cu statele membre, drept una dintre primele trei ameninţări prioritare pentru sănătate încă din anul 2022. România se află în topul țărilor cu consum exagerat de antibiotice.
Datele OMS și ale agenției europene ECDC dezvăluie diferențe majore în ceea ce privește consumul de antibiotice și nivelurile de rezistență bacteriană. De exemplu, consumul total de antibiotice în Europa prezintă variații de până la un factor de 4 și până la un factor de 10 la nivel global. Franța se numără printre țările cu cel mai mare consum de antibiotice din Europa, în urma Greciei, României, Bulgariei și Spaniei. Estimativ, 3 % dintre români înghit antibiotice în fiecare zi, iar, la nivel european, țara noastră se află în primele cinci state cu cel mai mare consum, cu mai mult de 70 % peste media europeană. Datele apar în nota de fundamentare la „Strategia pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale și combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene în România – 2023-2030”, adoptată de țara noastră la finele anului trecut.
Primul afectat, pacientul
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, ”AMR apare atunci când microbii supraviețuiesc unui tratament insuficient sau neadecvat, dobândesc rezistență și nu mai răspund la acel tip de tratament.
Primul afectat de aceasta rezistență este chiar pacientul care a luat antimicrobiene în mod eronat. Acesta nu va putea fi tratat la infecțiile urmatoare și, in plus, va transmite microbii rezistenți altor persoane, propagând această problemă”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune o abordare integrată a acestei probleme de sănătate publică şi a emis o strategie globală de combatere a AMR. Medicii atrag atenţia că, utilizate incorect, antibioticele devin mai puţin eficiente, infecţiile obişnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de tratat, crescând astfel riscul de răspândire a bolii, dezvoltarea de forme severe, deces şi pot duce la costuri economice semnificative.
Estimări îngrijorătoare
Se estimează că AMR a fost direct responsabilă pentru 1,27 milioane de decese la nivel mondial în 2019 şi a contribuit la 4,95 milioane de decese. Utilizarea excesivă a antimicrobienelor la oameni, animale şi plante sunt principalii factori în dezvoltarea agenţilor patogeni rezistenţi la medicamente. Rezistenţa la antimicrobiene afectează ţările din toate regiunile şi la toate nivelurile de venit. Pe lângă deces şi invaliditate, rezistenţa la antimicrobiene generează costuri economice semnificative.
În acest sens, Banca Mondială estimează că rezistenţa la antimicrobiene ar putea duce la costuri suplimentare de asistenţă medicală de 1 trilion de dolari până în 2050 şi la pierderi de produs intern brut (PIB) de la 1 trilion de dolari până la 3,4 trilioane de dolari SUA, până în 2030.