Consorțiu penal italo-român asfaltează drumurile județene din Buzău. Firma din Italia, BLOCATĂ pentru „conexiuni” cu Cosa Nostra
Un afacerist condamnat penal pentru corupție și evaziune fiscală, buzoianul Ion Leu, se află în centrul unui scandal uriaș după ce firma sa, Leu Aquacultura, a obținut contracte publice de peste 159 de milioane de lei începând din 2019. Prin intermediul programului Anghel Saligny, compania cu sediul în comuna Cernătești, județul Buzău, a reușit să câștige majoritatea contractelor pentru reabilitarea drumurilor județene, în ciuda lipsei de experiență și a utilajelor necesare.
Condamnat în mai 2024 la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, Ion Leu este cunoscut și pentru legăturile sale cu Consorzio Stabile Ebg Group, o firmă italiană cu conexiuni în mafia siciliană Cosa Nostra. Cele două companii au participat împreună la o licitație pentru reabilitarea drumurilor din comuna Rușețu, Buzău. Licitația a fost contestată de un competitor din cauza asocierii cu firma italiană, acuzată că furnizează documente de proveniență îndoielnică pentru a asigura calificarea partenerilor în contractele publice.
De fapt, italienii nu au contribuit efectiv la lucrări, fiind implicați doar pe hârtie, în timp ce execuția propriu-zisă a fost realizată exclusiv de firma lui Leu. Această practică a dus la întârzieri și calitate slabă a lucrărilor, cum s-a întâmplat la reabilitarea DJ 203L Cozieni-Bozioru-Brăești, spun sursele noastre.
Legături dubioase și contracte generoase
În județul Buzău, Leu Aquacultura a semnat contracte cu numeroase comune, precum Vernești, Breaza, Cochirleanca și Pietroasele, Vintilă Vodă, dar și cu Consiliul Județean Buzău. De asemenea, firma a colaborat cu alte companii italiene, precum RCM Costruzioni și ACIM SRL, pentru proiecte de anvergură, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare din județ.
În ciuda fondurilor uriașe alocate, lucrările sunt de proastă calitate, iar localnicii sunt revoltați. „Drumurile sunt aproape impracticabile la scurt timp după ce au fost reabilitare. Banii publici sunt risipiți pe parteneriate dubioase”, a declarat un locuitor din zona afectată.
Cazul atrage atenția și asupra autorităților care continuă să aloce contracte către o firmă condusă de un condamnat penal, evidențiind nevoia urgentă de transparență și verificare în procesul de atribuire a fondurilor publice.