Poșta Română a decis: toate oficiile din țară vor fi închise treptat
Compania Națională Poșta Română urmează să implementeze o schimbare fundamentală în modul său de funcționare. Într-un anunț recent, Valentin Ștefan, directorul general al companiei, a declarat că toate oficiile poștale din țară vor fi închise treptat în următorii ani. Decizia vine în contextul unui model economic considerat învechit și a dificultăților financiare cu care se confruntă compania. Spațiile actuale ale oficiilor vor fi închiriate, o strategie pe care conducerea o consideră mai profitabilă.
De ce închide Poșta Română oficiile
Valentin Ștefan a explicat că oficiile poștale nu mai sunt sustenabile economic. Acesta a oferit un exemplu concret, referitor la vânzarea de timbre, pentru a ilustra problema: în cazul unui timbru cu valoarea nominală de 10 bani, Poșta Română câștigă doar 2 bani după aplicarea unui comision de 5%.
Într-un astfel de context, directorul a subliniat că este imposibil să se asigure salarii competitive pentru angajați și să se mențină profitabilitatea companiei.
„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți să le spui: «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem să le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale”, a explicat Valentin Ștefan.
Directorul general a evidențiat faptul că procesul de închidere va fi unul treptat, pentru a respecta angajații care și-au dedicat zeci de ani din viață companiei.
Citește și Istoria poștalionului
Astfel, activitatea oficiilor poștale va fi redusă treptat, iar spațiile vor fi reutilizate pentru a genera venituri prin închiriere. Această abordare este considerată o soluție mai viabilă din punct de vedere economic.
Valentin Ștefan a subliniat că obiectivul companiei este de a deveni mai modernă și mai adaptată nevoilor actuale ale pieței.
Directorul general a punctat că veniturile generate din închirierea spațiilor vor depăși semnificativ câștigurile obținute în prezent din activitățile tradiționale, precum vânzarea de timbre. În acest fel, compania ar putea asigura salarii mai bune pentru angajații rămași și o stabilitate financiară pe termen lung.
„Deci o să le închidem, reducem activitatea, închiriem spații, facem mai mulți bani din închiriere decât din vânzarea de timbre și transformăm compania într-o companie modernă. Poșta are 162 de ani și s-a schimbat de-a lungul timpului și acum cred că e momentul să se schimbe din nou. Ne dorim să avem salarii mai bune (…), dar în același timp oficiul poștal nu are niciun viitor și nu avem de gând să îl păstrăm”, a declarat directorul general al Poștei Române.
Poșta Română deține în prezent o rețea extinsă, cuprinzând peste 5.000 de subunități poștale la nivel național. Structura organizațională include opt sucursale regionale, 41 de oficii județene și Oficiul Poștal București, alături de Fabrica de Timbre. Cu toate acestea, dimensiunea impresionantă a rețelei nu mai poate compensa lipsa de rentabilitate.