ICCJ: Personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în cadrul MAI nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în aceleaşi condiţii cu polițiștii

Publicat: 19 nov. 2024, 18:46, de Baloi Razvan, în ACTUALITATE , ? cititori
ICCJ: Personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în cadrul MAI nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în aceleaşi condiţii cu polițiștii
Un polițist s-a împușcat accidental cu arma din dotare. Se afla chiar în sediul poliției

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în baza unui contract individual de muncă, având domiciliul în altă localitate la momentul angajării, nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în aceleaşi condiţii cu funcţionarii cu statut special (poliţiştii), conform unui comunicat al instanței supreme.

Curtea de Apel Timişoara a solicitat ICCJ dezlegarea următoarei probleme de drept: „Dacă dispozițiile art. 9 alin. (1), lit. h)-j) din Hotărârea de Guvern nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, coroborate cu cele ale art. 9 alin. (3) din HG nr. 1198/2022, precum și cu Ordinul nr. 1818/2022, sunt aplicabile/vizează și personalul civil din cadrul MAI, respectiv dacă personalul civil care își desfășoară activitatea în cadrul MAI în baza unui contract individual de muncă, având domiciliul în altă localitate la momentul angajării, se încadrează în noțiunea de personal “numit în prima funcţie/transferat/chemat/rechemat în activitate într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reşedinţă”/”mutat în interes de serviciu” sau respectivele dispoziții vizează doar personalul militar şi poliţiştii, iar în privința personalului civil (contractual) din cadrul MAI sunt incidente disp. art. 6 ind. 2 din H.G. 1198/2022, respectiv dispozițiile art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din Hotărârea de Guvern nr. 1198 din 29 septembrie 2022 sunt aplicabile în privința acestora exclusiv prin raportare la art. 6 ind. 2”.

Decizia luată de instanța supremă

ICCJ a admis solicitarea şi a stabilit că personalul civil care îşi desfăşoară activitatea în cadrul MAI în baza unui contract individual de muncă, având domiciliul în altă localitate la momentul angajării, nu se încadrează în noţiunea de personal „numit în prima funcţie/transferat/chemat/rechemat în activitate într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă’/’mutat în interes de serviciu”.

„Personalul civil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, la care face referire art. 2 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 1.198/2022, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de drepturile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h)-j) din acelaşi act normativ, doar în situaţia transferului într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă şi în situaţia detaşării pentru îndeplinirea funcţiilor într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 noiembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.