Profesorul Adrian Bejan, de origine română, laureat al Medaliei de excelență a „American Society of Mechanical Engineers”

Publicat: 19 nov. 2024, 23:14, de Evelin Ceciu, în Cariere , ? cititori
Profesorul Adrian Bejan, de origine română, laureat al Medaliei de excelență a „American Society of Mechanical Engineers”
Profesorul Adrian Bejan

Profesorul Adrian Bejan de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, care s-a născut și și-a început studiile la Facultatea de Mecanică din Galați și este primul român care a primit Medalia „Benjamin Franklin”, decernată de „Institutul Franklin” unor personalități precum Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Albert Einstein sau Bill Gates, a devenit și laureat al Medaliei „American Society of Mechanical Engineers” pentru „realizări inginerești eminamente distinse”.

Profesorului Adrian Bejan, de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, i-a fost decernată marţi, 19 noiembrie, „Medalia ASME” conferită de „American Society of Mechanical Engineers” (ASME) pentru recunoașterea „realizărilor inginerești eminamente distinse”.

Ca să înțelegem valoarea acestei distincții trebuie să facem precizarea că „American Society of Mechanical Engineers” a fost fondată în 1880 și are 130.000 de membri, fiind constituită din 37 de societăți profesionale, pentru nanotehnologie, construcții aeronautice, ingineria centralelor electrice, tehnologia transferului de căldură etc.

Medalia ASME a fost înființată în 1920 și este acordată o singură dată pe an unei singure personalități. În 2023, medalia i-a fost conferită prof. Huajian Gao de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, cunoscut pentru cercetările în micro și nanomecanică, iar în 2022 laureatul ASME a fost Katepalli Raju Sreenivasan, om de știință în domeniul aerospațial. Printre laureați au mai fost inventatorul aparatului de aer condiționat  Willis H. Carrier (1934), Igor Sikorski, care a realizat helicopterul „Sikorsky UH-60 Black Hawk” (1963), și Maxime A. Faget, proiectantul navei spațiale „Mercury” (1975).

Adrian Bejan, autorul „Teoriei Constructale” și singurul român care a primit Medalia „Benjamin Franklin”

Profesorul Adrian Bejan este cunoscut pentru contribuția sa în domeniul termodinamicii și ca autor al „Teoriei Constructale” privind proiectarea și evoluția în natură, conform căreia un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun.

Savantul Adrian Bejan

Savantul Adrian Bejan

Conform bazei de date „PLOS Biology” este, la nivel mondial, al 6-lea cercetător cu cel mai mare impact în inginerie mecanică și al 11-lea la toate disciplinele ingineriei. Este creditat cu mai multe dezvoltări inovatoare. El a unificat termodinamica cu transferul de căldură și dinamica fluidelor și știința formei (configurația fluxului, imaginea, designul), ca o contrapondere la doctrina reducționismului.

Adrian Bejan s-a născut la Galați în 1948, a urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri” și și-a început studiile universitare la Facultatea de Mecanică din cadrul Universității din Galați. A primit o bursă de studii în Statele Unite, la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În 1971 a absolvit cursurile MIT, iar în 1975 şi-a luat doctoratul, tot la MIT, în „Inginerie mecanică”, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke, din Carolina de Nord.

Adrian Bejan este primul român care a primit Medalia „Benjamin Franklin”, care de-a lungul timpului a fost decernată de „Institutul Franklin” lui Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates.

Este laureat al Premiului „Humboldt” și al Premiului Academiei de Științe din Turcia, a fost distins de Franța cu titlul de „Cavaler” al Ordinului „Palmes Académiques”. Lui Adrian Bejan i-a fost conferit „Lifetime Achievement Award” din partea „International Association of Green Energy”.