Spălarea părului la coafor ar putea declanșa un AVC!
O simplă spălare a părului la un salon de coafură este și un moment de relaxare, dar poate fi asociat cu un risc major.
Neurochirurgul Arun Naik avertizează, pe contul său de Instagram, că aplecarea înapoi a gâtului peste chiuvetă la spălarea părului la coafor, ar putea declanșa un accident vascular cerebral (AVC). Mai exact, poziționarea incomodă poate comprima arterele gâtului, fenomen care poate restricționa alimentarea cu sânge a creierului.
În unele cazuri, poate provoca senzații neplăcute, cum ar fi: amețeli, vedere încețoșată, amorțeală, chiar vorbire neclară. Dacă arterele sunt comprimate, chiar afectate în profunzime timp mai îndelungat, poate provoca un accident vascular cerebral, uneori fatal.
Trebuie reținut că persoanele predispuse la hipertensiune arterială, diabet sau cele cu antecedente în privința problemelor gâtului sunt mai expuse acestui risc.
Neurochirurgul Arun Naik oferă și câteva sfaturi pentru a preveni ceea ce el numește ”sindromul salonului de înfrumusețare”. În primul rând, trebuie să vă asigurați că poziția gâtului este comodă și nu vă creează un disconfort. Dacă este necesar, puneți un prosop sau o pernă sub gât pentru a preveni aplecarea exagerată înapoi. De asemenea, puteți cere reglarea scaunului, tocmai pentru a avea o poziție confortabilă.
Este bine să știți că printre simptomele AVC-ului sunt: paralizia sau amorțirea bruscă a feței, brațului sau a piciorului, în special pe o parte a corpului; confuzie, vedere încețoșată, amețeli și dureri de cap.
Așadar, dacă apare oricare dintre aceste simptome neobișnuite în timpul sau după spălarea părului, trebuie să vă informați imediat coaforul și să consultați un medic.
AVC sau atacul cerebral apare în momentul în care alimentarea cu sânge a unei părți din creier este întreruptă sau redusă, blocând alimentarea cu oxigen și nutrienți a țesutului neuronal. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute.
AVC-ul reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial.
Anual, în țara noastră, se înregistrează aproximativ 55.000 de accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienți, subliniază prof. dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.
Accidentele vasculare cerebrale provoacă, la nivel mondial, aproximativ 6,5 milioane de decese anual, conform Organizației Mondiale de Luptă Împotriva AVC.