Care este brânza câștigătoare a World Cheese Awards 2024

Publicat: 20 nov. 2024, 12:05, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Care este brânza câștigătoare a World Cheese Awards 2024

Brânza portugheză Queijo de Ovelha Amanteigado a fost desemnată câștigătoarea  a World Cheese Awards 2024, cel mai prestigious concurs de profil din lume.

World Cheese Awards de anul acesta – cel mai mare de la înființarea sa în 1988 – a reunit 240 de experți din toată lumea în orașul portughez Viseu. Experții au avut misiunea de a desemna care este brânza câștigătoare din cele 4.786 sortimente de brânza aduse din 47 de țări.

Brânza Queijo de Ovelha Amanteigado, produsă de mica fermă Quinta do Pomar, cu  doar 10 angajați, din Soalheira, Portugalia, a obținut cel mai mare punctaj din 14 finaliste, care au inclus nu mai puțin de cinci brânzeturi elvețiene, plus sortimente din Brazilia, Statele Unite, Norvegia, Italia, Germania și Spania.

Brânza câștigătoare este realizată cu cheag vegetal din ciulin, ceea ce îi conferă o consistență unică și un gust inconfundabil. „Este o combinație sublimă de proteine și grăsimi. O brânză fantastică, cu un echilibru perfect”, a declarat Manuel Maia, exportator portughez de brânzeturi și membru al juriului. Este o brânză din lapte de oaie, ușor lipicioasă, moale, untoasă, cu gust natural de ierburi.

Aur și bronz pentru brânzeturi din România

Două tipuri de brânzeturi maturate românești, premiate la un prestigios concurs de profil din Portugalia – ”World Cheese Awards 2024”. Brânza maturată din Gheorgheni, județul Harghita, a fost distinsă cu medalia de aur la categoria ”brânză maturată semitare din lapte de vacă”. La același concurs, tot la categoria ”brânză maturată semitare din lapte de vacă”, a fost distins cu o medalie de bronz şi ”Caşul terapeutic de Ghimeş”, produs de un fermier din localitatea Ghimeș-Făget din județul Bacău.

Spectacolul jurizării

Jurizarea este un spectacol în sine. Adunarea a mii de brânzeturi la temperatura camerei sub un singur acoperiș produce inevitabil o aromă intensă. „Este foarte puternic”, așa a descris John Farrand, directorul general al The Guild of Fine Food, organizatorul concursului, din Marea Britanie, atmosfera de la  acest apetisant eveniment, citat de CNN.

Anul trecut, concursul a fost câștigat de Nidelven Blå, o brânză veche, cremoasă, albastruie, semisolidă, din lapte de vacă, făcută de crema Gangstad Gårdsysteri din Norvegia, iar în anul 2022, trofeul i-a revenit unui sortiment din Elveția.