Statistici oficiale: Afacerile service-urilor auto scad cu peste 15%, deşi vânzările de maşini au o creştere uşoară. Care sunt motivele
Cifra de afaceri a service-urilor auto a scăzut cu 15,6% în primele nouă luni din 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi afacerile şi înmatriculările de automobile în România sunt în creştere la 9 luni, conform statisticilor oficiale INS, ACAROM şi APIA.
Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 1,6%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2023, şi cu 1,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Au fost înregistrate majorări ale cifrei de afaceri la:
- comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+18,7%)
- comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,6%)
- comerţul cu autovehicule (+1,8%)
În schimb, activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 15,6%.
Evoluţia afacerilor în luna septembrie
Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna septembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 10,2%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+15,6%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+3,7%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,9%).
Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 8,6%.
În schimb, activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 15,6%.
Raportat la luna septembrie 2023, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o scădere cu 1,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-17,2%) şi la comerţul cu autovehicule (-2,7%).
Creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+16,5%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,7%).
De ce scad afacerile service-urilor auto?
Pare o situaţie paradoxală, pentru că cifra de afaceri a dealerilro auto şi înmatriculările de maşini sunt în creştere.
Datele ACAROM arată o creştere cu 4,33% a înmatriculărilor de autoturisme noi pe primele 9 luni. Există o uşoară scădere la 9 luni la autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, dar scăderea este foarte uşoară, puţin peste 1% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce afacerile servie-urilor scad cu 15-16%.
Mai mult, în septembrie a fost consemnată o creştere de peste 9% la înmatriculările de maşini second hand.
O posibilă explicaţie ar fi aceea că românii se îndreaptă tot mai mult spre service-urile clandestine şi fac reparaţiile şi întreţinerea la negru.
De asemenea, se pare că o parte dintre service-uri evită să repare maşinile electrice din cauza lipsei echipamentelor necesare şi a personalului instruit pentru aceste categorii de maşini.