Noi centrale termice pe gaz ies pe piață, anul viitor. Franck Neel (FPE): Asta va reduce tensiunea de pe piața de energie din România
Într-o conferință de presă a Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), Daniel Apostol, Directorul General FPPG, vorbește despre reformele necesare pentru ca autoritățile publice să susțină mai bine dezvoltarea sectorului energetic.
Tot aici aflăm că Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) devine Federația Patronală a Energiei (FPE), transformare care reflectă realitatea diversificării sectorului energetic.
Iar Franck Neel, președinte FPE, vorbește despre o soluție la piața românească de energie de a avea mai multe centrale termice pe gaz.
Taxele mari înseamnă bani mai mulți la buget
„Știm foarte bine povara macroeconomică pe care o duce în spate România. Deficite complexe. Cum să acoperi un deficit bugetar în adâncire?
Îl acoperi din împrumuturi, probabil îl acoperi dintr-o reformă fiscal-bugetara, poți să începi să-l acoperi din împovărarea in creștere a regimului fiscal.
Această povară pică pe umerii contribuabililor care sunt captivi fiscal, cei care în mod deliberat, voluntar, contribuie la bugetul public prin taxele și impozitele pe care le plătesc. Deci, acest risc există, cu date macroeconomice îngrijorătoare”, spune Daniel Apostol.
Există riscul ca povara fiscală suplimentară să fie pusă tocmai pe industriile pe care și noi le reprezentăm
„Riscul este de operare fiscală și atât. La nivelul Federației am avut dialogurile pe care le derulăm cu ministerele de resort, cu alte autorități. Am subliniat nevoia ca regimul fiscal să nu fie discriminatoriu și să nu supra împovăreze proiectele de investiții pe care industria le face.
Domeniul gazelor naturale este cel mai supra-impozitat sector industrial
Domeniul gazelor naturale este și cel mai neprotejat din punct de vedere legislativ, de aceea solicităm să fim tratat cu seriozitate atunci când vine vorba de consultare în reglementare. Noi vrem să putem construi în România o capacitate instituţională reală, care astăzi nu există.
Liberalizarea pieţei gazelor, în România
Liberalizarea este o temă serioasă. Vrem liberalizarea pieței şi dacă da, cum o realizăm? Cu ce scheme? Cine trebuie să vină cu acestea? Ar trebui să se pună la masă reprezentanții industriei, furnizori, distribuitori, producători”. Ar trebui să putem construi o capacitate instituțională reală, care acum, nu există.
Franck Neel, președintele FPPG, actuala FPE a reamintit că România are potențialul de a-și crește producția. „Noi centrale electrice pe gaz ies pe piață, anul viitor”, amintește Neel. De asemenea, președintele FPE a subliniat faptul ca menținerea schemei de plafonare a prețurilor în energie după 1 aprilie 2025 nu este o soluție.
Franck Neel: Există un risc în ceea ce privește stimulentul, aveți o taxă pe tranzacționare, iar impozitul pe tranzacționare la 90%, adică toate acestea au fost generate pas cu pas pentru a încerca a remedia problema.
Dar cred că avem o creștere mai degrabă decât o problemă în acest moment. Așa că, la începutul anului viitor, trebuie să luăm cartea albă și să spunem: OK, cum putem încerca să proiectăm ceva care ar putea funcționa? Aveam o lichiditate înainte de toate aceste reglementări. Deci, dacă te uiți la înainte, desigur, avut o reglementare mai bună, un sistem mai bun și o lichiditate mai bună pe piață. Există unele obligații din partea producătorului de a vinde. Deci sunt diverse lucruri pentru a crea lichiditate pe piață în fiecare stație, pe care trebuie să le păstrăm, în esență.
Soluția este ca avem nevoie de mai multe centrale electrice pe gaz
Dar soluția este ca avem nevoie de mai multe centrale electrice. Ceea ce ne bucurăm este să vedem că pe piață vor fi câteva noi centrale electrice pe gaz. Există una mare… începem anul viitor. Și asta va ajuta la reducerea tensiunii de pe piața de energie din România. Astăzi avem o problemă pentru cererea de aprovizionare când nu este vânt și nici soare. Cred că asta este și partea dificilă a României fiindcă astăzi prețul este OK. Deci nu este doar că în fiecare zi avem o problemă. Nu, este de fapt volatilitatea prețului din cauza sectorului regenerabil.
Avem nevoie de ceva stocare și avem nevoie, de asemenea, de puțină energie cu gaz pentru a aduce flexibilitate. Noi centrale electrice pe gaz ies pe piață, anul viitor
Așadar, aceste două noi active vor contribui și cred că trebuie să fim atenți să nu punem o legislație care să rezolve o problemă care ar putea dispărea deoarece noi centrale electrice pe gaz ies pe piață. Și asta e deja anul viitor. Deci, la jumătatea anului viitor, aveți 1.000 de megawați din India, alți 400 de megawați din Anzi. Deci asta va ajuta foarte mult piața. Așa că trebuie să fim atenți să privim asta în acest context și să nu ne împiedicăm de legislație, deoarece ar putea pune în pericol mai multe investiții în sectorul energetic.
Ne confruntăm cu o piața internațională, trebuie să fim atenți la prețul gazelor
Nu putem fixa prețul gazelor și nu putem estima prețul gazelor și deci asta este important acum. Dacă guvernul decide să mențină plafonul, nu credeam că aceasta este o soluție, cred că am mai spus acest lucru. Trebuie să definim cine are nevoie de asta, care sunt consumatorii vulnerabili care au nevoie de aceste măsuri.
FPPG a fost înființată în 1991, cu scopul de a promova predictibilitatea și competitivitatea cadrului legislativ aplicabil în domeniul energiei, și are în componență 16 membri, care generează 95% din producția națională de petrol și gaze și cu aproximativ 26.000 de salariați.