Franța, despre revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei: „Să nu ne lăsăm intimidaţi”

Publicat: 20 nov. 2024, 15:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Franța, despre revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei: „Să nu ne lăsăm intimidaţi”

Franța a reacționat ferm la extinderea de către Rusia a condițiilor în care ar putea recurge la arme nucleare, descriind această mișcare ca parte a „retoricii nucleare” promovate de președintele Vladimir Putin. Jean-Noel Barrot, ministrul de externe al Franței, a transmis miercuri un mesaj clar: „Nu trebuie să ne lăsăm intimidați”.

Declarația a venit la o zi după ce Putin a semnat un decret ce lărgește scenariile în care Rusia ar putea utiliza arsenalul nuclear.

„Aceasta se încadrează în retorica nucleară pe care Vladimir Putin o agită de peste doi ani”, a declarat Barrot în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNews.

Suspiciuni asupra implicării Rusiei în incidente din Marea Baltică

Întrebat despre avarierea recentă a două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, șeful diplomației franceze a menționat că „nu ar fi prima dată” când Rusia este suspectată de astfel de acțiuni, subliniind că se așteaptă rezultatele anchetei în curs. „Agresivitatea lui Putin ne afectează direct”, a adăugat Barrot, fără a exclude implicarea rusă în acest incident.

Franța sprijină răspunsul militar al Ucrainei

Jean-Noel Barrot a susținut decizia SUA de a permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi baze militare rusești, subliniind că acest lucru este un act de „legitimă apărare”, în conformitate cu dreptul internațional.

„Rachetele americane sunt folosite pentru a neutraliza locațiile de unde pleacă atacurile asupra Ucrainei. Este o măsură justificată din punct de vedere legal și necesară pentru apărarea teritoriului ucrainean”, a explicat ministrul francez.

Contextul regional

Revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei vine într-un moment de tensiune maximă, în care sprijinul internațional pentru Ucraina rămâne ferm, iar incidentele din Marea Baltică accentuează îngrijorările privind securitatea infrastructurii critice. Mesajul Franței indică o determinare de a contracara provocările Moscovei fără a ceda în fața presiunilor.