Adrian Negrescu: „Creșterea inflației la nivel internațional, posibilă. România va suporta și aceste consecințe”

Publicat: 20 nov. 2024, 20:27, de Rona David, în ECONOMIE , ? cititori
Adrian Negrescu: „Creșterea inflației la nivel internațional, posibilă. România va suporta și aceste consecințe”

Potrivit ultimelor date Eurostat, avem aproape de trei ori mai mare inflația decât media Uniunii Europene. Analistul economic Adrian Negrescu explică de ce noi avem o inflație de 5%, în condițiile în care media europeană este de 2,1%.

Bulgarii au o inflație de numai 1,8%, iar Slovenia este campioana europeană la înghețarea prețurilor, cu 0% inflație. La noi creșterile de prețuri continuă, se adaugă de la o lună la alta.

Inflația de luna aceasta se adaugă la inflația din luna precedentă

Scumpirile se adaugă la scumpiri. Țările cu inflație în scădere au lăsat piețele energetice să funcționeze așa cum trebuie. Nu există prețuri plafonate, care sunt cele mai mari din Uniunea Europeană, de exemplu, pentru mediul de afaceri în România, la energia electrică.

Ei nu au umblat la salarii, cum s-a umblat în România

Noi avem trei creșteri de salarii în ultimii doi ani  și urmează încă una de la 1 ianuarie. Toate creșterile astea salariale, de pensii, toate astea generează inflație. Nu zic că nu-i bine să creștem salariile, dar undeva trebuie să punem stop acestei situații, pentru că inflația asta ne scade din ce în ce mai mult puterea de cumpărare. Vedem acest lucru și de la Banca Națională a României. 

Politicienii trebuie să ia în calcul o posibilă nouă creștere a inflației la nivel internațional

Probabil, Donald Trump va începe din nou să tipărească bani pentru a susține economia. Probabil, și Banca Centrală Europeană va tipări bani pentru a susține economia europeană, care e aproape de recesiune, motiv pentru care se va crea încă un val inflaționist, la care noi suntem practic condamnați să încasăm toate aceste creșteri de prețuri. Noi, azi, am ajuns să importăm cam 80% dintre produsele alimentare.

România, pentru a opta lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în octombrie până la 2,3%, de la un nivel de 2,1% în septembrie, iar România este, pentru a opta lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5%, arată datele publicate marți de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.