Realitățile României de azi: aproape un sfert dintre copiii din mediul rural se culcă flămânzi!
Astăzi, organizația World Vision România a prezentat concluziile ultimului său studiu referitor la bunăstarea copiilor din mediul rural din România. Din multe puncte de vedere, raportul conturează a imagine tristă a situației.
Conform studiului World Vision România, aproape un sfert dintre copii (23%) se duc întotdeauna sau uneori seara la culcare flămânzi pentru că nu există suficientă mâncare acasă. În același timp, doi din zece părinți (19%) consideră că uneori trebuie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine.
Același studiu arată că violența este aproape generalizată în școli: 93% dintre copiii
din mediul rural au suferit pe parcursul anului școlar anterior cel puțin o situație de bullying în mediul școlar.
În același timp, unu din cinci copii declară că nu are timp liber, în timp ce 15% dintre copiii de peste 8 ani din mediul rural (aprox. 154.000 de copii) se simt întotdeauna obosiți pentru că muncesc înainte sau după școală. Ca atare, nu este de mirare că patru din zece copii de gimnaziu (41%) nu doresc să meargă la liceu, ci să se angajeze, să lucreze în familie sau să urmeze un curs de calificare.
14% dintre copiii din mediul rural cred că o viață bună înseamnă mâncare mai multă și mai bună. Tot 14% este procentul copiilor care nu fac baie cel puțin o dată pe săptămână.
42% dintre gospodăriile din mediul rural cu copii nu au venituri salariale. Prin urmare, depind de venituri din ajutoare sociale, pensii sau surse neregulate de venit. În acest context, nu este de mirare că suma medie a costurilor pentru hrană în familie pentru copiii din mediul rural este de 12,3 lei/zi.
49% dintre părinți (aproximativ 595.000 de copii) se declară nemulțumiți de progresul școlar realizat în ultimul an de copiii lor. Aproximativ două treimi dintre copiii de vârstă școlară din mediul rural (62%) sunt implicați în activități lucrative.
Aproximativ 2.500 de fete minore au abandonat școala anul anterior pentru că au născut. (aprox. o treime din minorele care au născut la nivel național).
Cea mai scăzută vârstă pentru consum de alcool și jocuri de noroc este, la nivelul eșantionului, conform declarațiilor aparținătorilor, vârsta de 10 ani, pentru fumat, vârsta de 11 ani, iar pentru substanțe interzise, vârsta de 14 ani.
14% dintre copiii din mediul rural (aprox. 141.000 de copii) cred că o viață bună înseamnă mâncare mai multă și mai bună. Alți 24% dintre copii cred că viața e bună dacă au un spațiu al lor, în timp ce 8% dintre copiii din mediul rural (aprox. 80.000 de copii) cred că o viață bună înseamnă să nu mai fii certat/ lovit de cineva.
Studiul a fost efectuat în perioada august – septembrie 2024, în 70 de localități rurale, din toate județele țării.