Țări care iau în serios un conflict armat extins. Ce sfaturi primesc rezidenții scandinavi în caz de război

Publicat: 21 nov. 2024, 07:00, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Țări care iau în serios un conflict armat extins. Ce sfaturi primesc rezidenții scandinavi în caz de război
EYAD BABA | AFP

Ce conține ghidul suedezilor „în caz de criză sau război”

Ce să faci dacă vine războiul? Suedia a început să trimită locuitorilor săi cinci milioane de broșuri luni, 18 noiembrie, îndemnându-i să se pregătească pentru un potențial conflict, într-un moment în care Ucraina luptă împotriva armatei ruse care își intensifică ofensiva.

De la începutul conflictului, țara scandinavă și-a îndemnat populația să se pregătească, atât mental, cât și logistic, pentru posibilitatea unui război, având în vedere apropierea de Rusia.

Broșura suedeză, intitulată „Om krisen eller kriget kommer” („În caz de criză sau război”), scrisă de Agenția Suedeză pentru Contingențe Civile (MSB), conține recomandări practice pentru a face față unor crize precum războiul, dezastrele naturale și atacurile cibernetice.

Depozitați apa în sticle de plastic și puneți-le în congelator!

Prin ilustrații simple, autoritățile oferă sfaturi de bază pentru pregătirea pentru o situație de criză: pregătirea unei truse de supraviețuire, aprovizionarea cu alimente și apă etc. În caz de evacuare, cititorii manualului pot găsi sfaturi pentru a compensa lipsa toaletelor, a încălzirii sau chiar a unui frigider.

„Depozitați apa în sticle de plastic și puneți-le în congelator. Sticlele pot fi folosite ca pachete de gheață în cazul în care se întrerupe curentul. Când gheața s-a topit, puteți bea apa”, putem citi în ghid.

Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu: un atac armat împotriva Suediei

„Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu: un atac armat împotriva Suediei”, avertizează autoritățile suedeze.
În acest document de 32 de pagini, suedezii pot învăța cum să reacționeze la situații de război, cum ar fi un raid aerian. Sunt detaliate mai multe soluții pentru a se proteja, de la cele mai rudimentare (întins într-un șanț) până la cele mai eficiente (intrarea într-un adăpost de protecție civilă).

Atacuri teroriste

O pagină este dedicată „atacurilor teroriste”. Într-o astfel de situație, „fuga”, „ascunderea” și „alerta” sunt cele trei recomandări principale făcute rezidenților. Se oferă, de asemenea, sfaturi privind primul ajutor, în special pentru a afla cum să oprească o hemoragie.

Sfaturi pentru menținerea sănătății mintale

În situații de criză în care rezidenții pot fi expuși la stres intens, manualul nu uită problemele de sănătate mintală. „Vorbește despre sentimentele tale cu familia, prietenii, vecinii sau cu o organizație de sănătate mintală. Acest lucru te poate ajuta să te simți mai puțin singur”, se arată.

A cincea broșură de la cel de-Al Doilea Război Mondial

Această versiune, actualizată, a fost trimisă de cinci ori de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Versiunea anterioară a fost distribuită în 2018.

În următoarele două săptămâni, 5,2 milioane de broșuri – disponibile și online în arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză și finlandeză – vor fi trimise populației suedeze.