Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025! Anunțul făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Publicat: 20 nov. 2024, 19:14, de Lavinia Tudor, în SOCIAL , ? cititori
Cu cât vor creşte pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025! Anunțul făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu
Sursa foto: Facebook/Simona Bucura Oprescu

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR), un element esențial în calculul pensiilor, va crește de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 12,1%. Totodată, pensionarii care beneficiază de pensia minimă garantată vor avea parte de o creștere de 10,4%, noua valoare a indemnizației sociale ajungând la 1.415 lei.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale, și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Un an de la adoptarea Legii 360/2023

Miercuri, 20 noiembrie, se împlinește un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023, considerată cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. Printre schimbările majore aduse de lege se numără eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, acceptată de Comisia Europeană în cadrul renegocierii PNRR, notează News.ro.

De asemenea, legea introduce garanția că pensiile vor fi majorate anual, în luna ianuarie, în funcție de rata medie anuală a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Probleme la recalcularea pensiilor

În prezent, aproximativ 19.000 de pensionari nu au primit încă deciziile de recalculare din cauza unor deficiențe ale softului utilizat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cu toate acestea, aceștia au încasat pensiile la valoarea din august 2024, urmând să primească diferențele în luna decembrie.

Ministrul Muncii a solicitat finalizarea urgentă a recalculării și a trimis Corpul de Control al ministerului pentru a verifica modul de derulare a contractului privind aplicația de pensii publice.

Măsuri speciale pentru persoanele cu handicap

O altă noutate legislativă o reprezintă Ordonanța de Urgență 127/2024, care aduce modificări în favoarea persoanelor cu handicap. Printre altele, acestea vor beneficia de indemnizații de solidaritate sau puncte de sprijin, în funcție de situația lor. Aceste măsuri urmăresc să asigure echitate și sprijin financiar suplimentar pentru cei care au contribuit în condiții de handicap.

„Se menține același mecanism ca în cazul majorării valorii punctului de referință, dar pe indicatori de asistență socială”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.