Roxana Mînzatu devine comisar european / Parlamentul European a aprobat toate cele șapte nominalizări
Parlamentul European a aprobat cele șapte nominalizări pentru comisarii europeni (șase vicepreședinți și nominalizarea Ungariei), punând capăt unui blocaj politic de săptămâni între principalele facțiuni ale Uniunii Europene, conform declarațiilor oferite POLITICO de patru oficiali politici și ai Parlamentului.
Astfel, în urma deciziei de miercuri, Roxana Mînzatu devine comisar european și vicepreședinte al CE.
Noul acord de coaliție permite Comisiei Europene să își înceapă activitatea pe 1 decembrie, conform planului inițial. Partidul Popular European (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D) și grupul liberal Renew Europe au ajuns miercuri la un acord pentru aprobarea celor șase vicepreședinți desemnați ai Comisiei Europene, precum și a nominalizării Ungariei, Olivér Várhelyi, potrivit unor surse din Parlamentul European, conform Euronews.
Întreaga echipă a Comisiei Europene urmează să fie supusă unui vot de aprobare miercuri, 27 noiembrie, în Parlamentul European, la Strasbourg. Dacă va fi confirmată, Comisia își va începe mandatul pe 1 decembrie.
Negocierile, desfășurate timp de o săptămână după audierile de confirmare, s-au încheiat cu un text numit „acord de coaliție”, negociat de cele trei grupuri politice. Acesta le permite să voteze în favoarea celor șapte comisari aflați în așteptare.
Controversele legate de vicepreședinți
Cele mai disputate nominalizări au fost cele ale Teresei Ribera (Spania), vicepreședinte executiv pentru tranziția curată, justă și competitivă, din partea Socialiștilor și Democraților; Raffaele Fitto (Italia), vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme, din partea Conservatorilor și Reformiștilor Europeni; și Olivér Várhelyi (Ungaria), comisar pentru sănătate și bunăstarea animalelor.
PPE a întârziat acceptarea Teresei Ribera, cerând explicații cu privire la gestionarea inundațiilor din Valencia, Spania, și solicitând demisia acesteia din Comisie în cazul în care sistemul judiciar spaniol ar formula acuzații împotriva sa. La audierea de miercuri din Parlamentul spaniol, Ribera nu s-a angajat să demisioneze, alimentând tensiunile.
Proteste din partea stângii
În paralel, grupul Stânga din Parlamentul European a trimis o scrisoare președintei Parlamentului, Roberta Metsola, acuzând că acordul este un „aranjament de culise” și o „încălcare flagrantă a procedurii”.
Conform europarlamentarilor de stânga, evaluarea comisarilor desemnați ar fi trebuit să aibă loc imediat după audieri, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului European: „Președintele și coordonatorii [comisiilor Parlamentului] trebuie să se reunească fără întârziere după audierea de confirmare pentru a evalua comisarii desemnați.”
În loc să fie evaluați individual, vicepreședinții au fost aprobați pe 12 noiembrie într-un „pachet de acorduri”, o decizie care a declanșat o luptă politică acerbă, soluționată prin acordul încheiat miercuri.
Implicații pentru domeniul alimentar
Nominalizarea lui Olivér Várhelyi, care va gestiona sănătatea și bunăstarea animalelor, deschide noi oportunități pentru implementarea unor politici sustenabile în domeniul alimentar, de la reglementarea producției la reducerea impactului asupra mediului. Totodată, acordul de coaliție poate accelera reformele necesare în sectorul HoReCa, având în vedere angajamentele pentru tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și mai echitabil.