Abuzuri și complicități la Poliția Cluj-Napoca: Conducerea și câțiva agenți, trimiși în judecată

Publicat: 21 nov. 2024, 12:20, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Abuzuri și complicități la Poliția Cluj-Napoca: Conducerea și câțiva agenți, trimiși în judecată

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a mai multor oficiali din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Cluj, acuzați de diverse infracțiuni legate de un incident din 29 aprilie 2024.

Inculpații principali și acuzațiile care li se aduc sunt:

  • Rus Mihai, șef al I.P.J. Cluj, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații.
  • Neag Ciprian, adjunct al șefului I.P.J. Cluj, pentru omisiunea sesizării.
  • Rotar Aurelian Mircea, șef al Serviciului Rutier, pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
  • Pașca Ioan-Raul, agent principal de poliție, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
  • Mureșan Cătălin-Claudiu, agent principal de poliție, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Contextul faptei:
Pe 29 aprilie 2024, Rus Mihai a fost surprins conducând cu 110 km/h într-o zonă unde limita era de 50 km/h. Împreună cu alți inculpați, acesta ar fi organizat o stratagemă pentru a evita sancțiunile legale, atribuind fapta unei alte persoane și beneficiind de complicitatea agenților implicați. De asemenea, adjunctul Neag Ciprian ar fi fost informat despre incident, dar nu a sesizat organele de urmărire penală.

Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Cluj pentru judecată. Procurorii subliniază că trimiterea în judecată nu încalcă prezumția de nevinovăție a inculpaților.

Comunicatul integral al DNA

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 588/VIII/3 și 590/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
– fals în declarații,

NEAG CIPRIAN, comisar șef de poliție și adjunct al șefului Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de omisiunea sesizării,

ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la fals în declarații,
– omisiunea sesizării,

PAȘCA IOAN-RAUL, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,

MUREȘAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 29 aprilie 2024, inculpatul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și inculpații Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.
În acest context, inculpatul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca inculpatul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024 beneficiind și de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca inculpatul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.
Totodată, în data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian în calitate de adjunct al şefului I.P.J. Cluj și responsabil cu coordonarea activității Poliției Municipiului Cluj-Napoca, după ce ar fi luat la cunoștință despre faptele săvârșite de inculpații menționați anterior ar fi omis să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la faptele prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.