Date AtlasIntel. Ziua în care Simion, Lasconi și Ciucă au fost la egalitate

Publicat: 21 nov. 2024, 17:19, de Rona David, în ALEGERI , ? cititori
Exclusiv
Date AtlasIntel. Ziua în care Simion, Lasconi și Ciucă au fost la egalitate
Candidați la Președinție

Astăzi au apărut in spațiul public rezultatele celui mai recent sondaj AtlasIntel, realizat in perioada 15-20 noiembrie 2024. Potrivit Hotnews, Marcel Ciolacu are un scor de 24, 3%, George Simion are un scor de 15,4%, urmat de candidata USR, Elena Lasconi, cu 15,3%, iar Nicolae Ciuca 12,1%. Următorii sunt: Mircea Geoană cu 7%, Călin Georgescu – 6,2%, Kelemen Hunor – 5,9%, Ana Birchall – 4,2%, Cristian Diaconescu – 3,3%, Cristian Terheș – 2,1%.

PUTEREA a intrat in posesia unei capturi Google Forms a platformei AtlasIntel, care in fiecare zi, face măsurători, si care pe data de 17 noiembrie 2024, ne arata următoarele rezultate:

EGALITATE de 12,6%  pentru George Simion, Elena Lasconi și Nicolae Ciucă.

Mircea Geoană are 9,9%.

Călin Georgescu – 8,1%, Cristian Diaconescu – 5,8%, Kelemen Hunor – 3,7%, Ana Birchall – 1,9%,  Cristian Terheș – 2,3%.

Rămâne întrebarea: De ce rezultatele sunt atât de diferite între ziua de 17 noiembrie și media din intervalul 15-20 noiembrie?

 

 

Avem o masă tăcută din ce în ce mai mare. La 40-50 de oameni abordați, de-abia răspunde unul
Doctor în sociologie, profesorul Bruno Ștefan care s-a ocupat de realizarea sondajelor politice încă din 1990, a explicat pentru PUTEREA de ce sondajele nu reflecta realitatea: „Avem masă tăcută din ce în ce mai mare”

Nu vreau să vorbesc despre ce se întâmplă acolo (n.r. AtlasIntel). Și ei au aceeași situație, măsurare pe care o avem noi, mai exact un refuz atât de mare al publicului de a spune cu cine votează, că s-ar putea ca între ce măsurăm noi, cei care acceptă să-și spună opinia și ce se va întâmpla, să fie  o diferență exact cum s-a întâmplat în Statele Unite.

Nu pentru că sunt hoți, tâlhari și nu știu cum. Pentru că e o masă tăcută din ce în ce mai mare, care noi, presupunem că ar vota la fel ca cei care vorbesc. Dar, iată că s-a demonstrat că nu votează la fel ca ăia care răspund la sondaje. Adică Statele Unite nu estimau să ia Trump atât de multe voturi. Și aceeași situație se întâmplă și la noi.

Fie ca mergem pe teren, sondaj cu operator din casă în casă, fie prin telefon, fie că le trimit link-ul și rog să completeze direct, având baza de date…la 40-50 de oameni abordați, de-abia răspunde unul.

Refuzul publicului este așa de mare că noi ajungem cam la ghici…

Ceea ce nu prea se întâmpla în mod obișnuit. Deci, refuzul este așa de mare al publicului că noi ajungem cam la ghici, așa, la întâmplare. Noi nu mai putem să mai avem posibilitatea să spunem că facem un sondaj probabilist. Adică asta presupune ca fiecare cetățean are o probabilitate egală să participe și să-și exprime opinia. 

S-ar putea să vedem masa aia revoltată care va duce la un vot împotriva sistemului

Mie îmi pare că e mai degrabă o revoltă antisistem chestia asta care va duce la un vot împotriva sistemului. Vă spun că voiam să fac măsurare zilnică, așa și trebuia să fac. Am zis că o fac de luni, pentru turul doi, tocmai din cauza refuzului, dar refuzul ăsta, după ce am trimis oameni pe teren, am descoperit mai degrabă o tendință pro Lasconi, dar nu mare.

Eu tot cred că Ciucă intra in turul doi

Adică eu tot cred că Ciucă, intra in turul doi doar ca Lasconi are o percepție mult mai bună la publicul care, de regulă, făcea diferențe la alegeri, adică publicul tânăr cu studii superioare din marile orașe care de regulă produce schimbarea și publicul ăsta.

Noi ajungem să facem niște ponderări, care sunt niște falsuri, dar le facem…

Acuma l-am văzut mobilizat la Lasconi mai mult și vedeam că este în creștere. Noi ajungem să facem niște ponderări, care sunt niște falsuri, dar le facem. Adică nu că suntem escroci, să nu înțelegeți asta. Eu știu că n-am decât 17% populație cu studii superioare și atunci arunc chestionarele alea sau fac ponderare și numărul, ceea ce înseamnă că pensionarul, care e foarte cusurgiu, i se pare că dacă își da opinia, parcă este furat ceva din identitatea lui. Noi presupunem că puținii pensionari pe care ii găsim sau cei cu studii elementare, acolo e marea problemă.