25 de „spioni” ai aerului iau pulsul poluării din țară, zi și noapte! Cum arată cele 25 de autolaboratoare moderne ale ANPM

Publicat: 21 nov. 2024, 13:01, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
25 de „spioni” ai aerului iau pulsul poluării din țară, zi și noapte! Cum arată cele 25 de autolaboratoare moderne ale ANPM

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a lansat, în această săptămână, o amplă campanie națională de monitorizare a calității aerului, utilizând 25 de autolaboratoare moderne aflate în administrarea Agențiilor pentru Protecția Mediului. Acestea vor fi amplasate în zonele cele mai sensibile din punct de vedere al poluării din întreaga țară.

„Toate autolaboratoarele care au intrat, în acest an, în dotarea Agențiilor pentru Protecția Mediului, vor putea fi văzute, începând din aceste zile și până la finalul anului, în cele mai sensibile zone la capitolul poluare. Vom monitoriza traficul intens, principalele intrări în marile orașe, depozitele de deșeuri și zonele industriale unde sunt semnalate probleme majore de calitate a aerului”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.

Măsurătorile se vor desfășura non-stop, timp de mai multe zile pentru fiecare locație, iar rezultatele vor fi publicate după finalizarea fiecărei etape. Fiecare autolaborator este dotat cu echipamente avansate, inclusiv ministații meteo, sisteme de transmisie a datelor și aparatură pentru analiza unor poluanți precum dioxidul de sulf (SO₂), hidrogenul sulfurat (H₂S), oxizii de azot (NO/NO₂/NOₓ), amoniacul (NH₃), compușii volatili și particulele în suspensie (PM10 și PM2,5).

Redăm integral postarea realizată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului

🚨 25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calității aerului, aflate în administrarea Agențiilor pentru Protecția Mediului sunt implicate, începând din această săptămână, într-o campanie națională desfășurată pe diferite categorii de poluare.
„Toate autolaboratoarele care au intrat, în acest an, în dotarea Agențiilor pentru Protecția Mediului vor putea fi văzute, începând din aceste zile și până la finalul anului, în cele mai sensibile zone la capitolul poluare, din toată țara, pentru a monitoriza calitatea aerului. Desfășurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile orașe, în zona depozitelor de deșeuri, precum și în zonele industriale în privința cărora sunt semnalate cele mai multe problem de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând și pe parcursul mai multor zile, funcție de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând. Rezultatele vor fi făcute publice de agenții, după fiecare tematică abordată”, a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru,
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care coordonează activitatea Agențiilor județene pentru Protecția Mediului.
Fiecare din aceste autolaboratoare achiziționate de Ministerul Mediului – România are în dotare ministație meteo, sistem de transmisie a datelor și echipamente pentru măsurarea dioxidului de sulf (SO2), hidrogenului sulfurat (H2S), oxizilor de azot (NO/ NO2/ NOX), amoniacului (NH3), compușilor volatili și particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5).