S-a dezlegat misterul efectului yo-yo!?

Publicat: 21 nov. 2024, 22:13, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
S-a dezlegat misterul efectului yo-yo!?

S-a dezlegat misterul efectului yo-yo!? Un grup de cercetători anunță că au descoperit că la originea efectului yo-yo sunt anumite celule care păstrează obezitatea în memoria lor.

Slăbirea poate fi deosebit de frustrantă: după luni de slăbit cu succes, se revine la greutatea inițială. Cine e vinovat? Potrivit unui studiu, eșecul nu depinde în întregime de persoana respectivă. Mai ales că ea nu poate menține restricția calorică semnificativă pe termen lung.

Potrivit studiului publicat în revista Nature, celulele adipoase, care stochează grăsimea, își amintesc de obezitate, ceea ce le face mai înclinate să revină la această stare. Și se pare că, în sfârșit, s-au descoperit bazele moleculare ale efectului yo-yo.

Cercetătorii au descoperit că obezitatea provoacă modificări majore în esența celulelor adipoase. Ea marchează  molecula lor de ADN cu compuși chimici, care activează anumite gene și le inhibă pe altele.

Pentru că persistă în timp, chiar și după o dietă de slăbire și pentru că „ favorizează inflamația și perturbă depozitarea grăsimilor și modul în care acestea sunt arse”, aceste modificări epigenetice „măresc probabilitatea revenirii la greutate”, potrivit lui Ferdinand von Meyenn, co-autor al studiului, citat de New Scientist.

Epigenetica evidențiază cum factorii de mediu și stilul de viață pot modifica expresia genelor, influențând direct sănătatea și longevitatea.

Săptămânalul britanic amintește că 85% dintre persoanele care au slăbit cel puțin 10%,  după o dietă, recuperează kilogramele pierdute în decursul unui an.

Ferdinand von Meyenn a efectuat cercetări atât pe pacienți obezi, cât și pe modele de șoareci, împreună cu echipa sa de la ETH Zurich.

”Memoria (moleculară) pare să ajute celulele să răspundă mai rapid și mai inadecvat la zaharuri și acizi grași”, spune Ferdinand von Meyenn, citat de The Guardian.

Rezultatul: cu aceeași dietă, persoanele care au suferit în trecut de obezitate iau în greutate mai mult decât persoanele care nu au fost niciodată obeze. Este ceea ce cercetătorii au observat la rozătoare.

Totuși, nu este totul pierdut pentru cei care vor să slăbească: menținerea unei greutăți normale o perioadă suficient de lungă ar putea ajuta  la șteregerea memoriei moleculare, spune Laura Hinte, autor al studiului, în The Guardian.

Această ipoteza este împărtășită și de Ferdinand von Meyenn în revista Nature. El spune că poate exista o fereastră de timp în care organismul ar putea pierde memoria obezității. Rămâne să fie dovedită această fereastră de timp, cât durează și ce trebuie făcut pentru a fi menținută.