Dubai: vânzările de proprietăți au înregistrat un record în trimestrul al III-lea din 2024. Cifre mai mari față de tot anul 2023

Publicat: 21 nov. 2024, 14:42, de Evelin Ceciu, în LIFESTYLE , ? cititori
Dubai: vânzările de proprietăți au înregistrat un record în trimestrul al III-lea din 2024. Cifre mai mari față de tot anul 2023
Zona Business Bay din Dubai / Foto: dubizzle.com

Graficul arată o creștere accentuată a vânzărilor de proprietăți în Dubai, ajungând la un record de 50.400 de dolari în T3 2024, față de 36.600 de dolari în 2023.

Record la vânzarea de proprietăți în Dubai, în trimestrul al III-lea din 2024

 

„Datele istorice sugerează o apreciere anuală de 10-15% în anumite sectoare de proprietăți, deși proprietățile de lux și locațiile de prim rang, cum ar fi Business Bay, au înregistrat rate mai mari”, precizează, în exclusivitate pentru Ziarul Puterea, Alexandru Grecu, consultant la Imobiliare Dubai.

Potrivit acestuia, având în vedere aceste tendințe, amânarea achiziției până anul viitor ar putea însemna un cost de intrare mai mare cu 10-15%, în funcție de cererea pieței și de posibilele schimbări de politici ale dezvoltatorilor, care ar putea influența investițiile.

 Cele mai avantajoase tipuri de proprietăți pentru investiții

Întrebat fiind ce tipuri de proprietăți sunt propuse pentru investiții, Alexandru Grecu le clasifică astfel:

  • apartamente în zone de prim rang (ex. Business Bay, Downtown). Acestea oferă un randament ridicat din chirie, cerere mare printre expați și turiști, potențial ridicat de apreciere. Ca dezavantaj, consultantul menționează investiția inițială mare.
  • vile și case înșiruite. Preferate de familii, mai ales de cele care își doresc relocarea pentru stil de viață; venituri stabile din chirie. Cererea pentru acest reper este în creștere, iar oferta este limitată. Printre inconveniente, costuri mai mari de întreținere sau mentenanță, iar investiția este mai mare decât în apartamente.
  • proprietăți off-plan/ în proiect. Costul de intrare poate fi mult mai mic, cu planuri de plată flexibile, având un potențial ridicat de apreciere a capitalului la finalizare. Riscul este de întârziere a proiectului sau de schimbare a condițiilor pieței la finalizare. Atenție: în Dubai nu este valabilă expresia „rămâi cu ochii-n soare”, întrucât reglementările sunt stricte și niciun dezvoltator nu-și permite amenzi uriașe.

 

Instantaneu din Dubai, 21 noiembrie 2024

Instantaneu din Dubai, 21 noiembrie 2024 / Foto: Alexandru Grecu

Dubaiul, comparat cu alte orașe

Conform raportului UBS Real Estate Bubble Index, Dubaiul este poziționat ca fiind mai accesibil comparativ cu Londra, Miami sau Madrid. De asemenea, spre deosebire de aceste orașe, Dubaiul este perceput ca având un risc mai redus de „bulă imobiliară“, oferind o piață stabilă. Madridul, în general, este cu 30-40% mai accesibil decât Dubaiul, în ceea ce privește proprietățile premium, dar Dubaiul are un potențial de creștere mai mare. Londra este, de obicei, cu 50-60% mai scumpă, în condițiile în care Dubaiul rămâne atractiv pentru investitorii străini datorită beneficiilor fiscale și infrastructurii. Miami și Marbella sunt piețe cu prețurile mai apropiate de cele din Dubai, dar au dinamici de creștere diferite, Dubai fiind văzut mai rezistent la corecțiile de preț, datorită investițiilor externe susținute.

Citește și Pe ce loc sunt românii între investitorii europeni din Dubai