Fiscul şi cafenelele se luptă în instanţă pe TVA la cafea şi ceai

Publicat: 22 nov. 2024, 09:56, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Fiscul şi cafenelele se luptă în instanţă pe TVA la cafea şi ceai
Cotele de TVA pentru băuturile îndulcite au crescut de la începutul acestui an, de la 9% la 19%

Zahărul din cafea şi ceai a devenit subiect de dispută între proprietarii de cafenele din România şi Fisc, iar lupta a ajuns în instanţă. Fiscul a emis decizii de impunere pentru mii de firme, dar s-ar putea trezi că trebuie să plătească penalităţi.

De ce se luptă Fiscul şi proprietarii de cafenele pe zahărul din cafea şi ceai?

Cotele de TVA pentru băuturile îndulcite au crescut de la începutul acestui an, de la 9% la 19%, însă proprietarii de localuri spun că regulile erau neclare în cazul cafelei și ceaiului.

Firmele cer ca TVA să fie calculată la 9%, iar statul vrea să le taxeze cu 19% pentru zahărul din cafea şi ceai.

Unii administratori au dat ANAF-ul în judecată pentru a-și recupera banii, iar Tribunalul Brașov a admis deja o primă contestație depusă, potrivit Digi24.

Existau anumite excepții. Le-am aplicat, dar ulterior am înțeles că nu a fost bine și am fost înștiințați că trebuie să plătim diferența de TVA, urmând ca noi să ne descurcăm cu recuperarea pierderilor. Bineînțeles că nu am recuperat nimic”, spune Linda Șereș, administrator cafenea Oradea.

În vară, Fiscul a început să facă controale pentru a verifica aplicarea noilor reguli de TVA pentru produsele cu conținut de zahăr vândute în cafenele și localuri.

Mi-au cerut toate vânzările de 1 ianuarie, toate articolele să vadă ce TVA au. Au emis decizie de impunere pentru toate aceste produse la 19%”, povestește Paul, proprietarul unei cafenele Sibiu.

Intenția legiuitorului a fost de a ține sub control consumul de zahăr, dar neclaritatea legii a făcut ca acești contribuabili să ajungă să fie taxați, explică Mihai Cociuba, vicepreședinte CECCAR Bihor.

Patronii au contestat decizia de mărirea a TVA-ului în instanță.

Tribunalul Brașov a admis una dintre aceste plângeri, iar firma care a câștigat procesul cu ANAF ar putea recupera câteva milioane de lei.

Potrivit avocaţilor, această hotărâre este un prim punct de plecare, iar statul trebuie să plătească penalități în fiecare zi de întârziere.

Soluția dată de Tribunalul Brașov nu este definitivă şi poate fi atacată de ANAF la Curtea de Apel.