Urna mobilă: Termenul limită de solicitare
Urna mobilă, destinată cetățenilor aflați în situații de vulnerabilitate fizică sau medicală, presupune un termen limită de depunere a cererii acesteia.
Cererea de vot pentru urna mobile se depune la secția de votare la care este arondat solicitantul, cu o zi înainte de data votului, între orele 18:00 și 20:00. Prin excepție, cererile și documentele justificative trebuie să fie depuse la biroul electoral județean sau la biroul electoral de sector (în cazul alegătorilor din municipiul București) până cel târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12.00.
Urnă specială este adusă de o echipă formată din membri ai Biroului Electoral al secţiei de votare la domiciliile sau la instituțiile unde se află cetățenii români cu drept de vot care nu se pot deplasa pentru a-și exprima votul. De știut că în secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială atât pentru alegerile prezidențiale, cât şi pentru cele parlamentare.
Această cerere poate fi depusă de orice persoană, exceptând candidatul sau soțul, soția, rude până la gradul al doilea inclusiv al acestuia.
La cerere trebuie atașate copii de pe documente care dovesc boala, starea de sănătate sau de invaliditate ori adeverința eliberată de medicul de familie al solicitantului urnei.
Cererea trebuie să fie datată, semnată olograf de către solicitant și să cuprindă următoarele informații:
- Nume și prenume,
- CNP,
- Seria și numărul actului de identitate
- Adresa unde se solicită urna mobile,
- Numărul de telefon.
Cine votează cu urna mobilă
Potrivit BEC, de urna specială pot beneficia:
- Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare. În această situație, cererea va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator, din care să reiasă faptul că alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul 7:00-21:00.
- Alegătorii care, în ziua alegerilor, sunt internați în spital, cămin pentru bătrâni sau alte asemenea așezăminte sociale publice sau private. Cererile se depun cel târziu cu o zi înainte votului, până la ora 12:00.
- Alegătorii aflați în arest preventiv sau deținuții care nu și-au pierdut drepturile electorale. Aceștia vor depune cererile la conducerea penitenciarelor, cel mai târziu în preziua votării, ora 10:00.
- Alegătorii aflați în arest la domiciliu. Cererea va fi depusă cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00-20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.