Racheta „Oreshnik”. Detalii despre cea mai recentă armă rusească folosită în Ucraina

Publicat: 22 nov. 2024, 22:17, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Racheta „Oreshnik”. Detalii despre cea mai recentă armă rusească folosită în Ucraina
Sursa foto: inews.co.uk

Rusia a scos în prim-plan racheta „Oreshnik”, despre care se crede că este o versiune avansată a RS-26 „Rubezh”. Această rachetă, folosită recent în atacurile asupra Ucrainei, reprezintă o inovație în arsenalul militar al Federației Ruse.

Conform generalului Ihor Romanenko, fost adjunct al Statului-Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, racheta „Oreshnik” a intrat în serviciu activ în octombrie 2024. Caracterizată de o rază medie de acțiune și capabilități hipersonice, „Oreshnik” poate transporta mai multe focoase, ceea ce îi conferă o putere de distrugere considerabilă. Romanenko subliniază însă că precizia acestor focoase este limitată, având în vedere că rachetele au fost inițial concepute pentru transportul de încărcături nucleare.

Contextul atacurilor recente

Într-un atac asupra orașului Nipro, Rusia a utilizat această rachetă balistică, deși impactul a fost descris de partea ucraineană ca având consecințe „fără semnificație semnificativă”. Vladimir Putin a recunoscut public utilizarea noii rachete, declarând că acest gest este un răspuns strategic la utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina.

Generalul Romanenko consideră însă că această justificare este propagandistică. În opinia sa, Rusia încearcă să amplifice semnificația utilizării „Oreshnik” pentru a crea o imagine de superioritate militară.

Speculații asupra noii arme rusești: racheta „Oreshnik”

Publicația militar-analitică „Defense Express” sugerează că „Oreshnik” este doar un nume nou atribuit rachetei RS-26 „Rubezh”. Aceasta este o practică obișnuită a Rusiei pentru a crea confuzie și pentru a amplifica impactul psihologic al armamentului său asupra comunității internaționale.

Punctul de referință pentru clasificarea rachetelor, în special ca rachete cu rază medie și intercontinentală, este tratatul deja defunct al RSDM – privind eliminarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă din 1987 între SUA și URSS, scriu analiștii Defense Express. Se observă că în acest tratat a fost fixată următoarea gradație: de la 1.000 la 5.500 km rază de zbor – este medie, de la 500 la 1.000 – mai scurtă.

Astfel, diferența dintre o rachetă balistică cu rază intermediară (IMB) și un ICBM (rachetă balistică intercontinentală) constă în capacitatea de a zbura mai mult de 5.500 km. ICBM poate, BRSD nu.

„Dar tocmai cu RS-26 „Rubezh” au apărut întrebări. Deși raza maximă a rachetei RS-26 „Rubezh” în timpul testelor a fost de aproximativ 5.800 km. Deoarece racheta a fost lansată din cosmodromul Plesetsk  de la ” Kura”, un teren de antrenament în Kamchatka”, au remarcat experții.

Se susține că lansările de 5.800 km au fost cele care au permis Federației Ruse să declare că RS-26 „Rubej” că nu încalcă Tratatul INF și nu este o rachetă cu rază medie, ci una intercontinentală. Chiar și în ciuda faptului că toate cele trei lansări ulterioare de la locul de testare Kapustin Yar până la locul de testare Sary-Shagan au fost la o rază semnificativ mai scurtă de 2.000 km.