Cozonacul – de la produsul tradițional la fița Dubai
Conform tradiției, cozonacul este unul dintre preparatele care nu lipsesc din casa niciunui român de Crăciun. Anul acesta însă, va fi cu cel puțin 25% mai scump decât anul trecut, spun cofetarii și patiserii, dar și gospodinele.
Față de anul trecut, majoritatea ingredientelor cozonacului s-au scumpit. Prețul miezului de nucă, al ouălor și chiar al făinii au crescut, ca să nu mai vorbim de cât costă acum cacaua. Ca urmare, și cozonacul e mai scump!
În plus, au apărut noi tendințe, iar unii cofetari și patiseri s-au grăbit să le exploateze.
Cu toate acestea, oamenii spun că nu vor renunța la tradiție, chiar de-ar fi să fie vorba doar de câteva felii.
Cofetarii spun că cel mai cerut rămâne cozonacul cu nucă și rahat, însă și cozonacul Dubai este pe listele multor români.
Prețul pentru un cozonac clasic pornește, în cofetării, de la 70 de lei și poate depăși 150 de lei în funcție de glazură și de cantitate.
Primele comenzi au fost deja date de românii plecați în străinătate, care vor să se asigure că vor simți și ei gustul de acasă. De aceea, comandă din timp cozonac pufos „ca la mama acasă”.
În supermarketuri au apărut deja cozonacii făcuți de firme de produse de panificație. Aceștia au prețuri cuprinse între 20 și 120 de lei. Unii dintre ei sunt produși în străinătate.
În acest an au apărut și noutăți în domeniu, legate de tendințele din lumea dulciurilor. Evident, nu putea să lipsească cozonacul Dubai, umplut cu ciocolata omonimă. Pe lângă acesta, mai sunt la modă umpluturi gen nuci de Macadamia, fructe uscate, dar și cozonacul vegan.