Gabriel Cotabiță a realizat primul CD din România. Ce spun cunoscuții la dispariția sa
Vestea tristă despre dispariția lui Gabriel Cotabiță a generat numeroase reacții din partea colegilor de breaslă și a celor care l-au cunoscut.
Corina Chiriac și-a exprimat regretul profund, menționând că, deși era conștientă de problemele de sănătate ale lui Gabriel Cotabiță, nu se aștepta la această despărțire:
„Le adresez mamei și soției sale cele mai sincere condoleanțe. Deși știam că suferă și că este într-o situație de sănătate precară, nu voiam să cred că ne vom despărți tocmai acum”.
Andrei Tudor a adus un omagiu emoționant, subliniind contribuția remarcabilă a artistului la muzica ușoară românească:
„Gabriel Cotabiță este cel care a realizat primul CD din România, în anii ’90, produs de prima casă de producție românească. […] Din punctul meu de vedere, Gabriel Cotabiță este artistul de muzică ușoară din România cu cele mai multe hituri, cu cele mai multe realizări, cu o viziune extraordinar de modernă, cu o minte sclipitoare și un talent și cu o voce unică”.
Mirabela Dauer: „Oamenii pleacă, dar sufletele rămân!” (Facebook)
Vladimir Pocorschi, fiul lui Mihai Pocorschi și chitarist la VH2: „Gabriel Cotabiță a fost una din puținele voci personale din această țară. Este una din cele mai speciale voci de care am avut norocul să ne bucurăm… absolut inegalabilă, a fost un om complet. Această țară a pierdut una dintre cele mai prețioase comori”.
Dan Bittman: O să-l regretăm până la moarte (evz.ro)
Și actorul Silviu Biriș a avut un mesaj de regret. „Veșnica lor pomenire! 23 noiembrie ziua când pleacă artiștii … Gabriel Emil Cotabiță, Marius Bațu … Un an fără Rona Hartner, 7 ani fără doamna Stela Popescu”, a scris actorul, care a studiat și Teologia.
Politicienii Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu și-au exprimat, la rândul lor, regretul pentru dispariția lui Gabriel Cotabiță.
Gabriel Cotabiţă a fost un solist de muzică uşoară şi rock, născut la 1 noiembrie 1955, la Craiova. El a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Craiova, dar a ales o carieră în muzică după ce a profesat o perioadă ca inginer. Cotabiţă urmase în copilările cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova, iar pasiunea pentru muzică nu a abandonat-o niciodată, scrie Evenimentul zilei.
În 1975, s-a lansat în muzica rock cu formaţia Redivivus, apoi a colaborat o scurtă perioadă cu trupa Basorelief. În 1983, a devenit solistul Holograf, cu care a înregistrat albumul de debut al formaţiei, Holograf 1. Gabriel Cotabiţă a abandonat muzica rock în 1986, după ce a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a lăsat o foarte bună impresie cu o melodie compusă de Ionel Tudor. Cotabiţă şi-a alcătuit apoi propria formaţie, Vodevil, cu care a efectuat turnee prin ţară, iar în 2002 a fondat VH2, alături de Mihai Pocorschi, fără a renunţa însă la cariera solo.