Conducerea AEP s-a întâlnit cu observatorii internaționali înaintea alegerilor prezidențiale
Conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) s-a întâlnit cu observatorii internaționali acreditați pentru alegerile prezidențiale din 2024. În cadrul întâlnirii, președintele AEP, Toni Greblă, alături de vicepreședintele Zsombor Vajda și reprezentanți ai principalelor direcții ale AEP, au prezentat progresul organizării alegerilor, subliniind că toate activitățile sunt în grafic și respectă calendarul aprobat de Guvern.
Într-un comunicat al AEP, se menționează că scopul Programului Electoral de Observare, desfășurat între 22-25 noiembrie 2024, este asigurarea transparenței procesului electoral și promovarea standardelor europene și internaționale în materie de alegeri. „Democrația se bazează pe încrederea cetățenilor în procesul electoral, iar acest proces trebuie să fie sigur, corect și transparent”, a declarat Toni Greblă, subliniind că AEP este dedicată organizării unor alegeri libere și corecte.
La programul de observare participă aproximativ 90 de persoane, inclusiv reprezentanți ai unor organizații internaționale precum IFES Europa și Fundația Swiss Democracy, precum și diplomați din Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Canada, Franța, Suedia, Ungaria și Turcia. De asemenea, sunt prezenți și observatori din Republica Moldova, Ucraina și alte țări, care se interesează de bunele practici în domeniul electoral din România.
„Cu această ocazie, conducerea AEP a prezentat bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, arătând că toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern”, precizează AEP.
Vizita observatorilor internaționali are rolul de a facilita schimburile de experiență cu specialiști din instituții omoloage, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România și de a asigura schimburile de experiență la nivel internațional.
Toni Greblă: Misiunea Autorității Electorale Permanente este aceea de a organiza alegerile în cele mai bune condiții
„Democrația are la bază, în primul rând, încrederea cetățenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câștigată doar prin organizarea unor alegeri libere și corecte. Misiunea Autorității Electorale Permanente este aceea de a organiza alegerile în cele mai bune condiții, astfel încât alegătorii să aibă certitudinea că sistemul electoral românesc este unul sigur, corect și transparent, în acord cu exigențele standardelor europene și internaționale în materie”, a declarat Toni Greblă.
În acest context, AEP subliniază și preocuparea observatorilor pentru securitatea informatică și soluțiile implementate pentru prevenirea fraudelor online în timpul campaniei electorale.
Lista organizațiilor, instituțiilor și organismelor externe care au solicitat acreditări pentru scrutinul prezidențial din România poate fi consultată pe pagina web a Autorității Electorale Permanente, AICI.
USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
Totodată, USR a depus o plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, acuzația vizând o persoană care ar fi votat de patru ori în cadrul primului tur al alegerilor, având rol de reprezentant al unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.