În ce județ s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale

Publicat: 24 nov. 2024, 07:50, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
În ce județ s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale

În Botoșani s-au aplicat, în cursul zilei de ieri, şase sancţiuni contravenţionale pentru continuarea propagandei electorale. Valoarea totală a amenzilor a ajuns la  7.500 de lei. Polițiștii cercetează alte cinci cazuri.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au informat că au identificat, până la ora 20:00 a zilei de sâmbătă, 23 noiembrie, mai multe postări pe rețelele de socializare care conțineau mesaje cu caracter electoral, deşi acest lucru este interzis. „Până în acest moment, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate 22 de semnalări de continuare a propagandei electorale, dintre care 11 nu s-au confirmat, cinci sunt în curs de verificare, iar în şase dintre cazuri au fost aplicate sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare totală de 7.500 de lei”, au transmis oficialii IPJ Botoşani pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne asigură siguranța celor 433 de secții de votare din județul Botoșani, preluate sub pază fără incidente. Peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au mobilizat pentru a transporta în siguranță materialele necesare votării și pentru a începe misiunea de protecție a secțiilor.

119 sancțiuni aplicate pentru propagandă electorală ilegală

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, printr-un comunicat, aplicarea a 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei permise de lege. Din total, 82 au fost avertismente, iar 37 au constat în amenzi contravenționale.

Potrivit art. 55 lit. t) din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea perioadei legale constituie contravenție. IGPR a subliniat că rețelele de socializare sunt considerate spații publice, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (Decizia nr. 4546/2014).

„Majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost avertismente, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare”, a precizat IGPR.

Urmărește în timp real: Alegeri prezidențiale 2024. Reguli stricte pentru ziua votului. Prezență de 1,65% în primele 15 minute de vot