De ce românii din Anglia și Statele Unite rămân fără mici și salam de Sibiu de sărbători
Românii din Anglia și Statele Unite sunt nevoiți să renunțe la mici și salam de Sibiu, deoarece cele două state au blocat exporturile din țara noastră din cauza pestei porcine. Ceea ce nu se întâmplă în cazul schimburilor intracomunitare.
”Mai sunt foarte puţine focare, într-adevăr, dar problema este că unele se sting şi altele apar, iar pesta porcină africană în momentul de faţă ne aduce mari prejudicii, întrucât noi suntem blocaţi la export. Nu la schimburi intracomunitare, pentru că pe piaţa intracomunitară, conform regulamentelor care sunt în vigoare şi sunt aplicabile, noi putem exporta atâta vreme cât producem cu materie primă eligibilă, dar pentru exportul în Marea Britanie suntem totalmente blocaţi. Marea Britanie, prin Brexit, nu mai se supune regulilor comunitare, cu toate că există un acord economic între Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi se fac negocieri aproape lunare. În momentul de faţă, România este considerată de Marea Britanie ţară roşie din punct de vedere al pestei porcine africane” , explică Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).
În aceste condiții, procesatorii români care au expediat produse crud-uscate şi carne tocată către Marea Britanie, unde este cea mai mare comunitate de români, au înregistrat pagube economice însemnate.
Directorul executiv al ARC subliniază că s-au făcut demersuri către premierul României, Comisia ropeană și Ambasada României pentru ca Marea Britanie să aplice aceleași regului ca în Uniunea Europeană. Și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a intervenit atât la nivelul serviciilor veterinare din Marea Britanie cât şi prin reprezentanţa României la Bruxelles, dar răspunsul primit este unul negativ.
Decomdată, Marea Britanie se menține pe poziție, așa că românii din această țară sunt obligați să renunțe la mititei și salam de Sibiu, dar și la alte produse crud-uscate.
De asemenea, în prezent, exportul de salamuri crud-uscate este blocat și către SUA. Această măsură vine de curând, deși doar în luna februarie a fost reluat acest export , ”după o muncă pe care ANSVSA a desfăşurat-o de-a lungul a 10 ani”.
”Noi am început practic în februarie, iar în iunie ne-a venit interdicţia. Pot spune că mai mult a fost o sondare a pieţei americane să vedem cum merg produsele. Produsele mergeau, mai ales că în Statele Unite există procesatori locali care fac un produs căruia îi spun Salam de Sibiu, dar pe gustul lor”, a explicat reprezentantul procesatorilor români.
Potrivit directorului executiv al ARC, nu sunt șanse ca românii să se bucure de aceste produse de sărbători.
„Nu cred anul acesta, aşa cum sunt lucrurile şi aşa cum am primit răspunsul de la Comisia Europeană vizavi de Marea Britanie. Se negociază în continuare pentru că este un on-going negocierea acestor certificate. Pentru Statele Unite, nu ştim ce să facem, ne gândim chiar dacă nu ar trebui să ne ducem să cerem audienţă la Comisia Europeană. Totul depinde de această boală”, a afirmat Dana Tănase.