Ceapa, remediu natural contra tusei!?
Ceapa este folosită tradițional pentru calmarea tusei. Este un remediu ieftin, natural și la îndemnână, promovat intens pe rețelele sociale. pentru că ne ajută să eliminăm toxine și virusuri din organism. Ce spune medicul?
Bogată în vitaminele (B9, C…), fibre și minerale (seleniu, potasiu…), ceapa are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Studiile au dovedit proprietățile acestei legume: antibacteriene, antifungice și antiparazitare. Ceaiul de ceapă este indicat pesoanelor cu diabet zaharat , pentru reducerea nivelului glicemiei și proprietăților antiinflamatoare și antioxidante , contribuind astfel la atenuarea simptomelor diabetului. De asemenea, ceaiul de ceapă ajută la un somn odihnitor, la reducerea stresului, fiind considerat un sedativ natural.
Dar spre ceapă ne îndreptăm mai ales în sezonul virozelor respiratorii și gripei, fiind folosită tradițional pentru calmarea tusei: fie sub formă de ceai, fie aplicată pe piept.
Nu există nicio legătură între ceapa pusă pe piept și o potențială vindecare. Răceala provocată de un virus nu este eliminată mai rapid cu ceapa aplicată pe piept. Nu este niciun argument științific referitor la acest remediu. Vindecarea este spontană în circa cinci zile și pacienții atribuie vindecrea lor acestei legume. Și fără ceapă ar fi la fel. Vorbim aici de placebo, explică dr. Kierzek.
Vitamina C
În schimb, ceapa ar putea ajuta la calmarea simptomelor răcelii, datorită proprietăților acestei legume: ceapa este un puternic antiseptic natural, util în cazul răcelilor și gripei sezoniere. Vitamina C din ceapă ajută la întărirea sistemului imunitar, oferind o protecție contra infecțiilor respiratorii din sezonul rece, recunoaște dr. Kierzek.
Medicul mai subliniază că această legumă conține mult sulf, ceea ce o face un valoros antiinflamator natural, eficace pentru protecția căilor respiratorii. Compușii sulfului din ceapă pot ajuta la fluidizarea secrețiilor și eliberarea căilor respiratorii, mai adaugă dr. Kierzek.