Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro

Publicat: 25 nov. 2024, 20:20, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro
Angajaţii au renunţat la acţiunile de protest anunţate în perioada 25 - 29 noiembrie, în condiţiile în care li s-au plătit deja restanţe de circa 140 de milioane lei

Angajaţii unei companii de stat, din industria de apărare din România, au încasat recent salarii restante de 140 de milioane de lei (peste 28 de milioane de euro).

Este vorba de Fabrica de Pulberi Făgăraș, specializată în producţia de explozivi pentru uz militar şi uz civil, iar situaţia era una ”explozivă” din cauza restanţelor salariale.

Angajaţii au renunţat la acţiunile de protest anunţate în perioada 25 – 29 noiembrie, în condiţiile în care li s-au plătit deja restanţe de circa 140 de milioane lei, scrie Agerpres.

Salariaţii fabricii intenţionau să-şi arate nemulţumirea faţă de ”ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos” prin acţiuni de protest în faţa Ministerului Economiei şi a Companiei Naţionale Romarm.

Ei au tras un semnal de alarmă privind gestionarea companiilor critice din portofoliul statului.

Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro. Protestul nu mai are loc. 

Protestul nu mai are loc. Ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, a făcut o vizită la Făgăraş şi, în urma discuţiilor şi analizelor făcute acolo, au fost constatate disfuncţionalităţi la nivelul Romarm, legate de repartizarea a ceea ce se cheamă nucleu, adică a personalului susţinut financiar, strict necesar producţiei speciale de apărare, care nu era alocat la mărimea respectivă.

Totodată s-au rezolvat şi problemele întreprinderii, plătindu-se producţia realizată şi livrată din luna septembrie până la data vizitei, ca în momentul respectiv salariaţii să-şi poată lua salariile la nivel de 95%.

În ciuda comenzilor ridicate, dar şi a prevederilor legale pentru a proteja industria de apărare şi angajaţii acesteia, fondul pentru plata salariilor este în continuare insuficient.

În februarie 2023, angajaţii Fabricii de Pulberi Făgăraş au ieşit în stradă din cauza neplăţii drepturilor salariale aferente anului trecut.

În ianuarie 2024, protestele sindicaliştilor din Făgăraş au fost reluate, iar problemele vizate au rămas aceleaşi: fonduri insuficiente pentru salarii, dar şi condiţii de muncă incerte.

Industria de apărare funcţionează într-un regim special care oferă continuitate activităţii în ciuda unui număr redus de comenzi.

Pentru a asigura fluxul continuu şi o „repornire” de urgenţă a fabricii în cazuri speciale, angajaţii pe durată nedeterminată beneficiază de o menţinere în funcţie şi de un fond lunar necesar acoperirii drepturilor salariale, care se calculează luând ca bază 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie.