De ce nu se recomandă dușul cu apă fierbinte când este frig?

Publicat: 26 nov. 2024, 07:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce nu se recomandă dușul cu apă fierbinte când este frig?

Odată cu scăderea temperaturii, avem tendința de a face duș cu apă din ce în ce mai fierbinte, ceea ce, potrivit dermatologilor, nu este prea bine. 

Deși are avantajul de a ameliora tensiunea musculară, de a induce relaxarea și de a stimula circulația sângelui, un duș fierbinte poate provoca și unele probleme. Ma ales dacă avem obiceiul de a face frecvent  duș  cu apă foarte fierbinte.

Potrivit doctorului Mostefa Rafaa, medic dermatolog la Paris, apa prea fierbinte poate avea efecte grave asupra pielii. Apa fierbinte „distruge pelicula hidrolipidă, care protejează pielea de agresiunile externe, îi menține umiditatea și previne uscarea acesteia”, explică medicul pentru Le Parisien.

Apa fierbinte produce un dezechilibru al „microbiomului pielii” și astfel ne expunem diverselor probleme: senzația neplăcută că parcă pielea se strânge, de parcă nu mai încapi în propria piele, înroșirea și fragilizarea acesteia.

„Microbiomul pielii este necesar echilibrului epidermei și al organismului. Un duș prea fierbinte, zilnic, poate duce la dermatită atopică. De asemenea, poate favoriza apariția eritrozei (înroșirea feței din cauza unei dilatări a vaselor de sânge)  și a rozaceei (boală inflamatorie cronică a pielii). Aceste două afecțiuni sunt legate de microcirculația sângelui la nivelul feței.

O atenție specială trebuie să aibă persoanele predispuse la acnee: apa fierbinte va stimula producerea de mai mult sebum și, în final, va duce la formarea de noi puncte de acnee. De asemenea, dușurile fierbinți deteriorează firul de păr, duc la căderea părului și la formarea de mătreață.

Pentru a limita aceste riscuri, dermatologul recomandă:

  • dușuri cu apă la temperaturi între 36 și 40 de grade, limitate la circa zece minute;
  • evitarea produselor de igienă care conțin perturbatori endocrini și alergeni (parabeni, coloranți, parfumuri etc.);
  • folosirea unui produs  de igienă cu un pH neutru,
  • aplicarea unei creme hidratante, după ce pielea este spălată și uscată.