Ce votăm la alegerile parlamentare de duminică. Diferențele dintre Senat și Camera Deputaților. Cum funcționează Parlamentul României

Publicat: 01 dec. 2024, 07:04, de Lavinia Tudor, în POLITICĂ , ? cititori
Ce votăm la alegerile parlamentare de duminică. Diferențele dintre Senat și Camera Deputaților. Cum funcționează Parlamentul României
Alegeri parlamentare, la 1 decembrie

Parlamentul României are o structură bicamerală, fiind format din: Senatul și Camera Deputaților. Ambele camere sunt compuse din membri aleși prin vot universal, liber și secret, dar fiecare are un rol specific în procesul legislativ.

Rolul Parlamentului României este acela de a adopta și respinge legi, pe care le trimite apoi Președintelui pentru aprobare și promulgare. Parlamentul este esențial într-un stat democratic, având puterea de a reglementa prin legi constituționale, legi organice și legi ordinare, care intră în vigoare în termen de 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Senatul, ca una dintre cele două camere, este considerat camera superioară a Parlamentului. Este format din 137 de senatori, aleși pentru un mandat de 4 ani. Senatul are atribuții speciale, fiind prima cameră sesizată în majoritatea cazurilor. „Senatul este camera superioară a Parlamentului României”, se arată în Constituție.

Pe de altă parte, Camera Deputaților, camera inferioară a Parlamentului, este formată din 332 de deputați. Aceștia sunt aleși pe baza unei norme de reprezentare de un deputat la 73.000 de locuitori, spre deosebire de Senat, care are un senator la 168.000 de locuitori. Camera Deputaților este prima care are decizia finală în cazul divergențelor între cele două camere, conform articolului 75 din Constituția României.

Deși ambele camere funcționează după regulamente proprii și au atribuții legiuitoare similare, există diferențe notabile în privința numărului de membri și a rolului lor specific în procesul legislativ. Totuși, în cadrul unui sistem parlamentar bicameral, „o lege trebuie să fie votată de ambele camere pentru a fi promulgată”, conform normelor în vigoare.

Ce votăm, de fapt, la alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie?

Alegerile parlamentare din România sunt organizate o dată la 4 ani, într-un sistem electoral proporțional. Membrii celor două camere sunt aleși din partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să atingă un prag mai ridicat: 8% pentru cele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide și 10% pentru cele cu mai multe partide, conform Digi24.

Senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, conform principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru Camera Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru Senat este de un senator la 168.000 de locuitori.

Numărul de mandate pentru fiecare cameră poate varia în funcție de numărul de locuitori și de normele de reprezentare specifice fiecărei circumscripții.