Victor Negrescu, despre influențele antieuropene și anti-NATO promovate în ultima vreme: „Deseori am atras atenția asupra acestui tip de discurs”

Publicat: 26 nov. 2024, 19:06, de Corina Oprea și Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
Exclusiv
Victor Negrescu, despre influențele antieuropene și anti-NATO promovate în ultima vreme: „Deseori am atras atenția asupra acestui tip de discurs”

Victor Negrescu a lansat un semnal de alarmă cu privire la creșterea influenței discursului antieuropean și anti-NATO în România. Într-o declarație recentă, liderul social-democrat a subliniat că fenomenul, observat și în alte țări europene, reprezintă o amenințare reală pentru valorile democratice și pentru stabilitatea politică a țării.

Prioritatea PSD: responsabilitate și reconectare cu cetățenii

Negrescu a atras atenția că acest tip de discurs polarizant, amplificat de rețelele de socializare, câștigă teren în rândul unui segment important al populației. În calitatea sa de lider european, a menționat că scenarii similare au afectat grav social-democrația și în alte state europene, subminând partidele de stânga și contribuind la instabilitatea politică.

În acest context, Victor Negrescu a evidențiat necesitatea unei abordări responsabile din partea PSD, subliniind că partidul trebuie să comunice mai direct și transparent cu cetățenii. El consideră că implicarea liderilor locali este esențială pentru reconectarea cu electoratul și limitarea influenței mesajelor populiste și eurosceptice.

De asemenea, liderul social-democrat a subliniat diferențele fundamentale dintre alegerile parlamentare și cele prezidențiale, insistând pe importanța proiectelor și programelor de guvernare în campania pentru legislativ.

„Colegii mei au fost surprinși să constate că discursul antieuropean și anti-NATO (nu îl numesc suveranist, pentru că termenul sună prea bine) a câștigat atât de mult teren în România și că anumite rețele de socializare au jucat un rol major în această privință. Totodată, vreau să spun, fiind și vicepreședinte al socialiștilor europeni, că din analizele noastre am observat că acest tip de scenariu s-a mai produs și în alte state, de multe ori în detrimentul social-democrației și al stângii europene.

Am atras atenția deseori asupra acestui tip de discurs și asupra pericolului pe care îl reprezintă, mai ales asupra unui segment al populației. Indiferent ce se va întâmpla la alegerile de duminică, trebuie să putem limita efectele acestui discurs și ale acestei propagande politice. Scopul nostru este ca PSD să acționeze cu extrem de multă responsabilitate, să comunicăm mai direct cu oamenii și să implicăm colegii care au responsabilități la nivel local.

Cred sincer că PSD, prin ponderea sa politică, poate ajuta la menținerea unui echilibru în viitorul Parlament al României și că valorile social-democrației sunt absolut necesare. Am reușit să implementăm politici pe care românii și le-au dorit. Cred, de asemenea, că alegerile parlamentare vor arăta diferit față de cele prezidențiale. Este vorba despre o altă miză, despre o altă dezbatere politică. Vorbim mai puțin despre persoane, adică despre candidați, și mai mult despre proiecte.

Noi avem un program de guvernare. Din păcate, la prezidențiale programele nu au contat foarte mult, însă respectăm decizia românilor. Ne vom face treaba folosind o metodă diferită de comunicare. Trebuie să fim mult mai transparenți, poate mai umili, în modul în care comunicăm și să le explicăm românilor de ce trebuie să voteze partide europene care pot menține echilibrul și care au experiență”, transmite Victor Negrescu.

PSD, în fața unei decizii strategice

Referindu-se la recentele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, care și-a exprimat intenția de a demisiona după alegerile parlamentare, Negrescu a clarificat că acest pas nu presupune schimbarea imediată a conducerii partidului. Potrivit acestuia, prioritățile PSD sunt concentrate pe succesul în alegerile legislative, iar subiectul viitorului lider al partidului va fi discutat ulterior, într-un cadru organizat.

Un alt aspect important abordat de Victor Negrescu a fost pericolul unui „scenariu Bulgaria”, în care fragmentarea Parlamentului și instabilitatea guvernamentală pot avea efecte grave asupra economiei și politicii naționale. El a avertizat că un astfel de context ar împiedica România să avanseze pe calea reformelor și să atragă investiții europene.

Victor Negrescu a reafirmat că PSD poate juca un rol esențial în menținerea stabilității politice a României, având experiența și resursele necesare pentru a promova politici eficiente. În fața provocărilor generate de retorica populistă și fragilizarea discursului proeuropean, el a pledat pentru responsabilitate, transparență și reconectare cu nevoile cetățenilor.

„Munca în Parlament nu este ușoară. Sper că românii nu vor susține scenariul „Bulgaria”. Vom explica ce se întâmplă acolo și care sunt efectele asupra economiei de a avea un Parlament fragmentat și un Guvern instabil.

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat public intenția de a demisiona, lucru pe care l-a anunțat oficial. Astăzi, am fost atent la declarațiile de presă și am remarcat intervențiile colegilor mei, în mod special pe cele ale lui Sorin Grindeanu, care a precizat că această demisie va intra în vigoare după alegerile parlamentare.

În contextul în care demisia ar fi intrat în vigoare mai devreme, colegii s-au gândit la posibilitatea de a avea noi comunicatori, dar nu un nou lider. Niciodată nu s-a discutat despre un nou președinte sau un președinte interimar. În acest scenariu, am fost și eu menționat ca potențial comunicator.

Avem însă, în acest moment, un președinte în funcție și vă rog să informați corect cetățenii pentru a evita orice confuzie cu privire la cine ia deciziile în PSD.

PSD va formula o decizie privind candidatul pentru președinția partidului imediat după alegerile parlamentare. Vrem să separăm foarte clar cele două teme, iar după alegeri vom lua o hotărâre care va fi discutată în Consiliul Politic Național”, a mai precizat interimarul de la conducerea PSD.