Încă sunt secții de votare înființate pentru „alegătorii-fantomă”. La Galați, 9.000 de persoane locuiesc într-o garsonieră
La primul tur al alegerilor prezidențiale au fost și secții de votare la care s-au prezentat numai 2-3 alegători din cei câteva sute aflați pe listele permanente, din cauză că pe liste sunt trecute toate persoanele care locuiesc la adresele arondate acestor secții, dar unii dintre cei de pe liste, majoritatea din Republica Moldova, nu locuiesc la adresa din „buletin”, sunt „alegători-fantomă” care, pentru a obține cartea de identitate românească, dau o șpagă de 100 de euro unui proprietar de imobil care să îi înregistreze fictiv la Evidența Populației.
Prezența „alegătorilor-fantomă” pe listele permanente ale secțiilor de votare a fost descoperită, la Galați, la alegerile din 2008. Pentru că înregistrarea a 300 sau 500 de alegători la o singură adresă sugera o posibilă fraudă electorală, au început verificările și s-a constatat că era vorba de afacerile cu cărți de identitate puse la cale de gălățeni dornici să facă bani speculând carențele legislației.
Contra unei sume de 100 sau 200 de euro, proprietarul locuinței depunea la Evidența Populației o declarație conform căreia lua în spațiu una sau mai multe persoane. Și cum legea privind stabilirea domiciliului nu limita numărul de persoane care pot fi înregistrate într-o singură locuință, au apărut cazuri de sute sau mii de persoane înregistrate la o singură adresă.
Fenomenul era semnalat în special în județele de la granița cu Republica Moldova, dar și în Capitală sau în alte județe din țară. Cel mai recent caz a fost la Botoșani. Majoritatea beneficiarilor sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care după obținerea cetățeniei se înregistrează fictiv cu domiciliul în România pentru a obține cartea de identitate românească, ca să poată călători în Europa.
La Galați, acest gen de afaceri a luat o amploare fără precedent, pentru că se puteau încasa chiar zeci de mii de euro și în urmă cu câțiva ani erau zeci de locuințe sau apartamente cu mii de persoane.
Chiar dacă normele de aplicare a legii s-au schimbat anul trecut și fenomenul a fost limitat, încă sunt astfel de situații aberante
Spre exemplu, la Secția de votare nr 57 de la Liceul Economic, pe listele permanente sunt 1.835 de alegători, dar, potrivit președintei comisiei secției de votare la primul tur al alegerilor prezidențiale, s-a prezentat la vot o singură persoană:
„Pe listele permanente sunt 1.835 de alegători, 680 dintre aceștia fiind la o singură adresă. Noi avem buletine de vot pentru toți alegătorii, dar dacă nu sunt utilizate suntem obligați să le anulăm”.
La Galați, la patru adrese locuiesc 16.500 de persoane. Într-o singură garsonieră, de 20 mp, locuiesc 9.000 de persoane
La patru adrese din Galați sunt înregistrate 16.500 de persoane. La blocul G5 din cartierul Micro 19, într-o garsonieră de 20 metri pătrați „locuiesc” 9.000 de persoane, care au acte de identitate românești, au drept de vot și sunt trecute pe listele permanente ale secțiilor de votare.
În blocul G5 sunt garsoniere comfort 4, cu o suprafață de 20 de metri pătrați, ai căror proprietari au construit după 1990 „extinderi” din tablă ale garsonierelor, așa că fațadele blocului G5 și a celorlalte „G”-uri din Micro 19 oferă un peisaj edilitar precar.
„A cumpărat un moldovean garsoniera și a făcut buletine la toată lumea. Dai 100 de euro și te ia în spațiu. I-a luat în spațiu, dar ei nu stau aici”, explică unul dintre proprietarii din bloc.
Potrivit lui Silviu Bacalum, directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din Primăria Galați, după ce anul trecut au fost modificate normele de aplicare a legii, au fost anulate mii de înregistrări fictive
„Până la modificarea normelor de aplicare ale legii privind stabilirea domiciliului, nu am avut instrumentele ca să oprim acest fenomen. De când au intrat în vigoare modificările, a fost oprită permiterea ca la o adresă să fie înregistrate mai mult de 10 persoane, cu excepția rudelor. Acum urmează să radiem și vechile înregistrări”.