Control unic la Vama „Galați-Rutier” pentru operaționalizarea „coridorului verde” Reni – Giurgiulești – Galați
Pentru fluidizarea transporturilor de mărfuri în zona frontierei comune dintre România, Republica Moldova și Ucraina, autoritățile de frontieră și cele vamale din cele trei țări au demarat punerea în practică a unor măsuri care să operaționalizeze „coridorul verde” Reni (Ucraina) – Giurgiulești (Republica Moldova” – Galați.
Principale măsuri adoptate vizează simplificarea procedurilor de control de frontieră și vamal, prin eliminarea controlului dublu de fiecare parte a unei vămi.
După ce în luna mai a fost pusă în practică realizarea controlului comun între Ucraina și Republica Moldova, în orașul ucrainean Reni, acum, prin semnarea unui acord între Guvernele României și Republicii Moldova a fost stabilită simplificarea procedurilor și la vama dintre România și Republica Moldova.
Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind „controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești, pe sensul de intrare în ţară” a fost semnat la București de secretarii de stat Bogdan Despescu şi Mariana Lucreţeanu
Concret, ca urmare a acestui acord, la Vama „Galați Rutier” – „Giurgiulești” va fi introdus un singur control vamal, la Punctul de Trecere a Frontierei „Galați – Rutier”.
Diferența față de modalitatea anterioară de control constă în „oprirea unică”, pe partea română, pentru toate procedurile de control.
Potrivit documentației de fundamentare a acordului, „acest demers reprezintă o etapă în operaționalizarea coridorului verde Reni – Giurgiulești – Galați”.
Prin introducerea controlului unic la Vama dintre România și Republica Moldova sunt realizate mai multe obiective, cele mai importante fiind:
- „Controlul se va efectua printr-o singură oprire, pe teritoriul României, reducând semnificativ timpii de așteptare pentru călători și transportatori;
- Cooperarea mai strânsă între autoritățile de frontieră va contribui la combaterea eficientă a criminalității transfrontaliere.
- Fluidizarea traficului de mărfuri va stimula schimburile comerciale și va facilita investițiile”.
Simplificarea procedurii prin instituirea controlului unic reprezintă un mare avantaj și pentru românii care călătoresc în Republica Moldova și pentru moldovenii de peste Prut care călătoresc în România pentru că se reduce considerabil timpul petrecut în vamă.