Cum să ții postul Crăciunului fără să te îngrași. Nutriționiștii avertizează: Consumul excesiv de cartofi prăjiți, pâine sau orez poate duce la surplus de kilograme
Postul Crăciunului, început pe 14 noiembrie și care se încheie pe 24 decembrie, poate fi o perioadă dificilă pentru cei care doresc să își mențină greutatea. Deși bazat pe alimente de origine vegetală, există riscul acumulării de kilograme în plus, avertizează specialiștii. Consumul excesiv de carbohidrați, precum cartofii prăjiți, pâinea, orezul sau zacusca, poate duce la creșteri nedorite în greutate, mai ales dacă aceste alimente sunt incluse zilnic în dietă.
Un alt factor care contribuie la îngrășare este obiceiul de a mânca pe grabă. „Vrem să ținem post, suntem foarte ocupați, nu acordăm atenție prevenției și, în momentul în care luăm această decizie, în jurul nostru avem covrigul, cartoful prăjit, piure, orez, zacuscă – lucruri bogate în carbohidrați și amidon sau lucruri bogate în grăsime, pe care le vom consuma în cantitate mare, pentru că nu sunt sub nicio formă sățioase”, a explicat medicul Ioan Florin Bălănică.
Proteina, cheia unei alimentații echilibrate
Doctorul Bălănică atrage atenția asupra nevoii de a consuma proteine adecvate, subliniind diferențele dintre proteina de origine animală și cea vegetală. Persoanele cu probleme metabolice sau care suferă de obezitate trebuie să fie deosebit de atente la regimul alimentar.
„Proteina de origine animală este o proteină completă, iar cea de origine vegetală este una incompletă. Trebuie să ținem cont de trei criterii în momentul în care dorim să ținem postul religios: trecerea de la dulce la post, trecerea de la post la dulce, iar atunci când ne hotărâm să ținem post trebuie să ne pregătim alimentele potrivite, să le preparăm în casă și să avem alegerile potrivite care să conțină proteine și nu preponderent carbohidrați și grăsimi care ne vor face să luăm în greutate”, a spus sursa citată pentru DC Medical.
Gătitul corect face diferența
Specialiștii recomandă utilizarea unor metode de gătit mai sănătoase, precum coacerea la cuptor sau utilizarea unei friteuze cu aer cald, pentru a evita alimentele prăjite.
Reducerea cantității de ulei în preparatele de post este un alt sfat important pentru a evita surplusul caloric.