Evoluțiile oscilante au continuat, miercuri, la Bursa de Valori București
Bursa de la București a deschis ședința de miercuri cu evoluții oscilante ale indicilor, după căderea puternică de luni, și revenirea slabă a pieței, în ziua de marți, pe fondul ecoului alegerilor prezidențiale, care au adus surprize majore pe scena politică.
Luni, valoarea de piață cumulată a companiilor de la BVB a pierdut 4 miliarde de lei ca urmare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale.
Principalul indicele al pieței, BET, s-a apreciat, miercuri, cu 0,21%, până la 17.020,64 puncte.
Rulajul a fost de 3.388.613,77 lei (680.882,05 euro), la un volum de 17.554.489 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în creștere cu 0,19 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,21 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în creștere cu 0,06 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era în scădere, cu 0,10 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în creștere cu 0,30 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, pe plus cu 0,16 la sută.
Într-un raport de piață Agroland Agribusiness a anunțat un profit net de 1,5 milioane lei, în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă de anul trecut.
Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a înregistrat un profit net de 1,5 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2024, în creștere cu 13% prin comparație cu intervalul similar de anul trecut, conform unui comunicat.
Veniturile din exploatare au coborât cu 4% la 44,4 milioane de lei, în timp ce EBITDA (câștigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) a ajuns la 2,9 milioane de lei, plus 2% an/an.
„Primele nouă luni ale anului 2024 au fost dificile pentru agricultura din România, fiind marcate de provocări fără precedent care au afectat întreg sectorul agribusiness, de la fermieri până la producătorii de inputuri. Condițiile meteorologice extreme, inclusiv cea mai severă secetă din ultimii 10 ani, au compromis semnificativ producția agricolă”, spune Florin Radu, CEO.
În ceea ce privește împărțirea veniturilor Agroland Agribusiness pe categorii, în primele nouă luni din 2024, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a avut-o vânzarea de pesticide, care a generat venituri de 13,7 milioane de lei, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Activitatea de trading de cereale a înregistrat vânzări de 13,6 milioane de lei, în scădere cu 23%, ca urmare a micșorării producției agricole din acest an.
„Peste 80% din suprafața țării a fost catalogată drept situație critică, iar culturile de floarea-soarelui și porumb din sudul și estul țării au fost afectate integral pe terenurile neirigate, în timp ce suprafețele irigate au suferit ca urmare a arșiței. Impactul acestor condiții s-a reflectat direct asupra fermierilor, mulți dintre aceștia ajungând în incapacitate de plată din cauza producțiilor mici și a lipsei de lichidități”, continuă Florin Radu.
Categoria fertilizanți a înregistrat vânzări de 12,4 milioane de lei, în creștere cu 7% comparativ cu perioada similară din 2023. Semințele input au generat venituri în valoare de 9,8 milioane de lei, o majorare cu 9% față de primele nouă luni ale anului anterior, datorită vânzării cerealelor de genetică proprie, lansate de companie în cursul acestui an. Veniturile din vânzarea de combustibil input a crescut cu 24%, ajungând la 370 de mii de lei.
Simtel Team, lider național în domeniul energiei regenerabile, a anunțat piața BVB că intră pe segmental sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business.
Grupul de inginerie și tehnologie Simtel Team (simbol bursier SMTL), lider național în domeniul energiei regenerabile, își extinde portofoliul prin lansarea unei noi linii de business dedicată sistemelor de stocare a energiei, oferind soluții complete de consultanță, EPC (Engineering, Procurement and Construction), operare comercială, service și mentenanță. Compania urmărește să adreseze nevoia tot mai crescută de gestionare eficientă a consumului și producției de energie, contribuind activ la tranziția către surse de energie regenerabile și la crearea unui sistem energetic sustenabil, scriu reprezentanții Simtel, într-un comunicat de presă.
„Sistemele pe care le propunem în cadrul noii linii de business optimizează costurile și veniturile, permit gestionarea eficientă a capacității de stocare și, nu în ultimul rând, asigură sisteme predictibile și stabile de stocare a energiei. Natura a fost mereu sursa noastră de inspirație și ne-a arătat că totul funcționează optim atunci când lucrurile decurg firesc”, spune CEO-ul Mihai Tudor.
În cadrul noii linii de business, Simtel oferă soluții integrate, adaptate la nevoile fiecărui client. Acestea includ toate etapele necesare, de la proiectare și achiziții, până la construcție și instalare, asigurând implementarea optimă a tehnologiilor de stocare a energiei, reiese din comunicat. Sistemele BESS (Battery Energy Storage Systems), care stau la baza acestor soluții, utilizează baterii reîncărcabile pentru a permite stocarea energiei produse din surse regenerabile și utilizarea acesteia în funcție de cerințele consumatorilor.
Capacitățile acestor sisteme variază de la aplicații rezidențiale de mici dimensiuni, sub 10 kWh, la soluții comerciale și industriale medii, de maximum 1 MWh și până la proiecte la scară largă, destinate producătorilor de energie electrică.