Ministrul Economiei, despre viitoarea armă de asalt a armatei române: „Trebuie să asigurăm securitatea României”
Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a anunțat, după adoptarea Strategiei naționale pentru industria de apărare 2024-2030, că lucrează în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) și cu alte instituții pentru ca viitoarea armă de asalt a armatei române să fie produsă în România.
Strategia vizează modernizarea industriei de apărare până în 2030
Strategia, adoptată de Executiv, vizează modernizarea industriei de apărare până în 2030, cu perspective extinse pentru 2035. Oprea a subliniat că aceasta urmărește crearea unui ecosistem industrial „rezilient, modern și retehnologizat, competitiv, inovativ, sustenabil, digitalizat și colaborativ”.
Printre obiectivele prioritare se numără proiectul fabricii de pulberi, care beneficiază de o finanțare de 47 de milioane de euro din fonduri europene, prin programul ASAP.
„Trebuie să integrăm în lanțul de aprovizionare principalele materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniții, pentru a asigura securitatea României în acest domeniu esențial”, a explicat ministrul, citat de News.ro. În paralel, se lucrează la revitalizarea capacităților de producție pentru armament de infanterie, aparatură optoelectronică și omologarea mijloacelor de luptă conform standardelor NATO.
România are în vedere dezvoltarea proiectului „Drona românească”
De asemenea, ministrul a evidențiat un progres important în atragerea de investiții străine și crearea de parteneriate cu investitori strategici din UE și NATO. „Vă pot da exemplu de la Reșița, de la Arsenal, unde astăzi este în producție muniție calibru 152. Un investitor din Marea Britanie a venit, a investit, iar produsul este aproape gata și urmează să fie omologat”, a menționat Ștefan Radu Oprea.
În plus, România are în vedere dezvoltarea proiectului „Drona românească” și alte inițiative destinate modernizării industriei aerospațiale și navale.