Căprior în libertate văzut purtând vestă reflectorizantă, în Canada. „Cine este responsabil?”
O comunitate montană din Columbia Britanică încearcă să descopere cum a ajuns un animal sălbatic să îmbrace o vestă reflectorizantă.
Într-un oraș cu mai puțin de 1.000 de locuitori, poate fi greu să păstrezi un secret. Și totuși, nimeni din McBride, o comunitate montană din Columbia Britanică, nu-și poate da seama cum a ajuns ca un căprior să poarte o vestă reflectorizantă, cu fermoar, sau de ce cervidul echipat astfel nu a mai fost observat până acum.
Misterul a apărut duminică, atunci când Andrea Arnold conducea de-a lungul periferiei înzăpezite din McBride și a fost martoră la o priveliște atât de uluitoare, încât a încetinit mașina până la oprirea totală a vehiculului, scrie The Guardian.
„Am urmărit căpriorul și am ieșit din mașină de mai multe ori, pentru a mă asigura că e real ceea ce vedeam”, a spus Arnold, unui reporter pentru ziarul local, Rocky Mountain Goat.
Pe marginea drumului stătea cu nonșalanță un căprior, echipat cu o vestă reflectorizantă, cu picioarele trecute prin orificiile pentru brațe ale vestei și cu fermoarul bine închis. Martora evenimentului a făcut două fotografii înainte ca cerbul să dispară în pădure, postând ulterior imaginile pe rețelele de socializare, unde au atras un răspuns mixt: unii au sugerat că jacheta reflectorizantă ar putea menține căpriorul în siguranță când se află de-a lungul autostrăzii, dar alții s-au îngrijorat că s-ar putea prinde în crengi și ar fi posibil ca animalul să intre în panică sau să se rănească.
După cum a spus Arnold, cele mai multe dintre comentarii s-au rezumat la trei întrebări: „Cum a ajuns vesta asupra căpriorului și cine este responsabil? Și de ce ar face cineva așa ceva?”.
Vinovații de îmbrăcarea acelui căprior nu au fost descoperiți
În zilele următoare descoperirii neobișnuite, speculațiile au produs puține piste – sau vinovați.
Sergentul Eamon McArthur de la Serviciul de ofițeri pentru conservarea naturii din Columbia Britanică a declarat pentru CTV News că nu a vrut să speculeze cum a ajuns vesta pe cervid, deși a remarcat: „Cervidele nu sunt predispuse să poarte haine”.
McArthur a admis că este probabil ca un rezident să fi fost implicat, dar a avertizat: „Chiar dacă vă puteți apropia suficient de animale sălbatice pentru a pune pe un animal un pulover, o jachetă sau cizme sau ce la dumneavoastră, vă recomandăm cu căldură să nu o faceți”.
Conform legii provinciei canadiene asupra vieții sălbatice, este ilegal să „provocați teamă, epuizați, obosiți, enervați, loviți, necăjiți, tachinați sau să chinuiți” un animal – o prevedere care s-ar aplica aproape sigur pentru cazul în care un căprior este îmbrăcat cu o vestă.
Personalul care se ocupă de conservarea naturii nu a reușit până acum să localizeze cerbul, în ciuda aspectului său distinct și nefericit și a făcut apel la public pentru sfaturi.
Dacă în cele din urmă îl găsesc și animalul pare a fi în dificultate, McArthur spune că echipa va scoate vesta.
Dar sedarea unui animal, în special a căprioarelor, vine cu propriile sale riscuri. Un fenomen cunoscut sub numele de miopatie de captură, care este frecvent la căprioare după ce sunt sedate, se poate dovedi fatal.
McArthur a spus că ofițerii speră că vesta va cădea în mod natural.
„Este uimitor [pentru] că cineva a reușit să o pună pe cerb fără a răni grav animalul”, a spus Arnold. „Sper că vesta se va desprinde singură, fie cu ajutorul ofițerilor din domeniul naturii, înainte să devină o problemă pentru căprior.
„Tratarea animalelor sălbatice într-o manieră casnică… în special îmbrăcarea lor, nu este recomandată.”