„Cine a plătit influencerii?”: AEP cere ANAF să investigheze promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să investigheze sursa banilor utilizați pentru plata influencerilor care l-au promovat pe Călin Georgescu pe TikTok, conform declarațiilor președintelui AEP, Toni Greblă.
„Am făcut o adresă la ANAF să verifice dacă influencerii au primit bani din conturile personale sau de campanie ale competitorilor electorali la alegerile prezidenţiale”, a declarat Greblă pentru Antena 3. Solicitarea vine pe fondul suspiciunilor că mesajele au fost distribuite fără o etichetare clară ca publicitate politică, în condiții ce ridică semne de întrebare cu privire la legalitate.
Campania #echilibrușiverticalitate: Promovare masivă, dar controversată
În doar două luni, candidatul Călin Georgescu a devenit un fenomen pe TikTok, mesajele sale fiind promovate de o rețea extinsă de conturi. Campania #echilibrușiverticalitate a înregistrat 2,4 milioane de vizualizări, dar fără ca promovarea să fie marcată ca fiind sponsorizată, susțin specialiștii.
Un exemplu este influencerul Mădălina Goșoiu, care a primit 395 de lei pentru un video, fără să știe inițial cine era Călin Georgescu. „Mi s-a sugerat să vorbesc liber despre cum mi-aș dori să fie noul președinte al României. Doar că mi s-a impus să atașez materialului două tagguri: #prezidențiale2024 și #echilibrușiverticalitate. Nu știam de acest Călin Georgescu, nu știam cine este”, a explicat ea, citată de Observator News.
Într-un răspuns pentru Observator, TikTok a susținut că nu acceptă reclame politice plătite, respingând acuzațiile de implicare în manipularea procesului electoral.
ANCOM cere suspendarea TikTok
Pe acest fundal, vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a cerut suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei privind presupusa manipulare a alegerilor.
„Cer, începând de din 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale)”, a declarat Popescu într-o postare pe Facebook.
Explicația lui Călin Georgescu
Întrebat despre succesul său pe TikTok, Călin Georgescu a oferit o explicație surprinzătoare: „Toți suntem ca unul. A fost legea înmulțirii minunate a lui Iisus Hristos. Adică 5 pâini și 2 pești care s-au înmulțit la 2 milioane 120 de mii 404”.
În paralel, SRI a confirmat existența „fermelor de troli” și a conturilor false în România, dar a subliniat că acestea nu reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.