Curtea Constituțională a amânat ședința pentru vineri 29 noiembrie, privind o decize în cazul alegerilor prezidențiale

Publicat: 28 nov. 2024, 13:40, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Curtea Constituțională a amânat ședința pentru vineri 29 noiembrie, privind o decize în cazul alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat ședința de joi, privind cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, depuse de candidații Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) și Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie).

Nu s-a ajuns la nici o decizie, și ședința ar urma să aibă loc pe 29 noiembrie, pentru o eventuală pronunțare finală.

Surse politice comentează că decizia de amânare a ședinței, a intervenit pentru că CCR așteaptă decizia CSAT legată de o posibilă fraudare a alegerilor, și că CCR are nevoie să consulte mai multe docmente.

Ședința CSAT pe subiectul scrutinului prezidențial și a fost programată pentru joi, ora 14.00.

,,Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării,pentru joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni”, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Cei doi competitori, clasați pe locurile 9 și 12 cu 1,04%, respectiv 0,16% din voturi, contestă rezultatele scrutinului din 24 noiembrie. Tot în această ședință, CCR urmează să valideze rezultatele primului tur și să confirme cei doi candidați calificați pentru turul al doilea: Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).

Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, susținând că acesta a beneficiat de finanțare ilegală din partea unor entități externe. Potrivit raportului Autorității Electorale Permanente, Georgescu a raportat zero cheltuieli de campanie, în ciuda unei prezențe semnificative în mediul online, care, conform lui Popescu, implică resurse financiare considerabile.

Cristian Terheș susține că fraudarea alegerilor a afectat ordinea candidaților, invocând intervenții în favoarea altor competitori. Acesta a menționat activitatea unor lideri USR, precum Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, care ar fi influențat votul diasporei în favoarea Elenei Lasconi, prin postări și live-uri pe rețelele sociale. Terheș a semnalat, de asemenea, utilizarea de boți pentru promovarea masivă a lui Călin Georgescu în ziua votului, acțiune interzisă de lege.

Conform articolului 52 din Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României:

CCR poate anula alegerile dacă se constată fraude care influențează atribuirea mandatului sau clasamentul candidaților. În acest caz, votul ar trebui reluat în a doua duminică după anularea alegerilor.

Cererile de anulare pot fi depuse în termen de trei zile de la închiderea votului, fiind necesar să fie motivate și însoțite de probe.